Annons

Självkänsla bra recept mot avund

IDAG SAMTAL. Avundsjuka förpestar livet för alla inblandade. Samtidigt är millimeterrättvisa inget bra motmedel mot den besvärliga känslan. Delaktighet och att jobba med självkänslan är mycket bättre, tycker några av de läsare som reagerat på vår artikelserie om avund.

Uppdaterad
Publicerad

”Utan släkt och barndomsvänner...” sjöng klagande en av solisterna i ”Trubaduren” på Operan nyligen, varpå min dotter gav mig en varm blick – hon kände igen och applicerade Trubadurens saknad på mig som ensam invandrat till Sverige.

Tidigare har jag upplevt andras avund. I sådana sammanhang har jag försökt locka fram de avundsjukas bästa sidor, försökt visa att de också har något att vara glada över, att enbart utseende kommer man inte långt med, att vi är mer än våra ansiktsdrag eller välsvarvade kroppar, att det är det inre som räknas etcetera. Andras avund har varit mer eller mindre hanterbart.

Snabbspola Idagsidans artikelserie om avund genom att klicka dig framåt i bildspelet.

Foto: SVD, BJÖRN LARSSON ROSVALL Bild 1 av 7

8/11. Syskonen Freja, 4 år, och Joakim, 7 månader, är som barn är mest, både kärleksfulla och avundsjuka. – Avundsjuka är ju faktiskt en överlevnadsgrej, konstaterar mamma Jeanette.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 7

9/11. Stimulerande avund är en stark drivkraft. Men missunnsam avund följer också i konkurrensens spår. Att känna sig orättvist behandlad kan undergräva självkänslan tidigt i livet och mönstren lever kvar länge, skriver psykologen Marta Cullberg Weston i sin nya bok.

Foto: VERONIKA KINDBLAD Bild 3 av 7

10/11. Systrarna Camilla Grebe (t v) och Åsa Träff skriver deckare tillsammans. Både avund och konkurrens fanns med i bilden. Nu när de skriver ihop drar de fördelar av olikheterna.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 4 av 7

11/11. 24-åriga Natalie Wide berättar att hon blev väldigt avundsjuk på allt pappan och hans nya kvinna gjorde efter föräldrarna skilsmässa.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 5 av 7

15/11. – Det är för familjen vi ska visa de fulaste känslorna, men utan att agera på dem. Det ska vi som vuxna ta ansvar för, anser psykologen Malin Bergström.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 6 av 7

16/11. Avund är något som inte ska skambeläggas, men som måste bort, anser bröderna Jacob (t v) och Victor Sunnliden.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons
Annons