Annons

Självisk? Då får du lägre lön och färre barn

”Folk i allmänhet har en felaktig förväntan om att själviska personer får högre lön”, säger Pontus Strimling vid Institutet för framtidsstudier, en av författarna till studien.
”Folk i allmänhet har en felaktig förväntan om att själviska personer får högre lön”, säger Pontus Strimling vid Institutet för framtidsstudier, en av författarna till studien. Foto: Alvaro Barrientos/TT, Tomas Oneborg

Ny forskning visar att själviska personer får lägre inkomst och färre barn än de som är generösa och bryr sig om andra. Var egoistisk – och du kommer att halka efter i löneutvecklingen.

Under strecket
Publicerad

Den tvärvetenskapliga studien ”Generosity pays: selfish people have fewer children and earn less money” riktar in sig på osjälviskhet i ett ekonomiskt och evolutionärt perspektiv, två områden där egenintresse har ansetts vara människans starkaste drivkraft. Resultatet visar motsatsen – att generösa får högre lön och fler barn än egoistiska.

– Resultatet är tydligt både i amerikanska och europeiska data. De mest osjälviska får flest barn och de måttligt osjälviska har högst lön, säger Kimmo Eriksson, forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet och en av författarna till studien.

Annons
Annons
Annons