Annons
Ledare

Ivar Arpi:Självcensuren om islam har vunnit

Foto: Lionel Cironneau / TT

Je suis Charlie, hette det efter terrordådet mot Charlie Hebdo för fem år sedan. I dag har inte bara självcensuren ökat, utan även kraven på blasfemilagar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ingen mördad på grund av den här bilden.” Satirsidan The Onion sparade inte på krutet när de för åtta år sedan publicerade en bild på hur Jesus, Moses, Ganesha och Buddha har gruppsex ihop. Inga bombhot inkom mot redaktionen, upphovsmannen fick inga dödshot, meddelar tidningen. Visst tog några illa upp, men de skakade på huvudet, himlade med ögonen, och gick vidare med livet. Någon saknas förstås i bilden: Profeten Mohammed.

Några tecken i tiden. På inbjudan av gatukonstnären Dan Park, tidigare dömd för hets mot folkgrupp, skulle den danske, islamkritiske provokatören Rasmus Paludan bränna en koran i Malmö, med tillstånd av polisen. Sedan drogs tillståndet in. Förvaltningsdomstolen gick på polisens linje. Det handlade om en ”aktuell hot- och riskbedömning”, skrev man i inlagan till domstolen. ”Det finns ett stort antal forum i sociala medier där retoriken är hård och där det förespråkas våld”. Det verkar inte ha handlat om grupperingen med Paludan och Park, utan om deras meningsmotståndares vrede. Den svenska demonstrationsrätten är grundlagsskyddad, men det väger lätt när man befarar att muslimer kan bli kränkta.

Annons
Annons
Annons