X
Annons
X

Självcensur - ett hot mot demokratin?

Är självcensuren ett hot mot demokratin? Nej, så behöver det inte vara, skriver professor Ludvig Beckman som menar att det är frågan är betydligt mer komplicerad än så. Självcensuren är alltid frivillig – om än motvillig.

Många röster har höjts som varnar för självcensurens utbredning och att den begränsar både demokratin och yttrandefriheten.
Många röster har höjts som varnar för självcensurens utbredning och att den begränsar både demokratin och yttrandefriheten. Foto: Emma-Sofia Olsson

Censur har ingen plats i ett fritt och demokratiskt samhälle. Men hur är det med självcensur? Många röster har under senare år höjts som varnar för självcensurens utbredning och att den begränsar både demokratin och yttrandefriheten. Konstnärliga framföranden, journalistiska publiceringar, politiska ställningstaganden och till och med vardagliga samtal är enligt vad som görs gällande utsatta för en förkvävande anpasslighet. Och exempel från just det konstnärliga området under senare år saknas inte: Kulturhusets inställda dansföreställning med tonsatta citat från Koranen; bortsortering av Tintin-böcker från bibliotekets hyllor och nedplockade tavlor på Världskulturmuseet. Regeringen har tagit intryck och planerar enligt årets budgetproposition förebyggande insatser för att "främja det demokratiska samtalet". Både tidigare demokratiminister Birgitta Ohlsson och nuvarande kulturminister Alice Bah Kunke har hävdat att självcensuren hotar demokratin.

Många röster har höjts som varnar för självcensurens utbredning och att den begränsar både demokratin och yttrandefriheten.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X