Annons
X
Annons
X

SJ stoppar tåg mellan Sverige och Danmark

SJ ställer in tågtrafiken mellan Sverige och Danmark från och med den 4 januari när företaget måste genomföra id-kontroller på passagerarna.

Id-kontrollerna
Foto: Johan Nilsson/ TT

**Från och med **den 4 januari måste färje-, tåg, och busstransporterna utföra id-kontroller på passagerare som reser över gränsen.

SJ kommer då att ställa in trafiken över Öresundsbron.

– Vi beklagar att det här kommer att påverka kunderna, men vi hoppas få till en lösning så att vi kan fortsätta köra våra tåg, säger Monica Berglund, tillförordnad kommunikationsdirektör på SJ.

Annons
X

SJ har tidigare meddelat att id-kontrollerna kan bli så kostsamma att man måste ställa in trafiken till Danmark.

Men enligt Monica Berglund är det inte kostnadsfrågan som nu sätter stopp för tågtrafiken. I stället handlar det om att man inte lyckats få till en fungerande lösning med Köpenhamns Hovedbanegård.

SJ ville ha ett avskilt spår på stationen för att kunna få tid att genomföra id-kontrollerna. Men en sådan lösning har man inte kunnat nå.

– Vi hade en lösning för hur detta skulle skötas med inhyrd personal. Men som det ser ut nu har vi inte tid och utrymme att genomföra kontrollerna på Köpenhamns Hovedbanegård, säger Monica Berglund.

Enligt henne fortsätter SJ att diskutera med den danska trafikplaneringen om hur frågan ska kunna lösas.

**Beskedet innebär att **resenärerna måste kliva av SJ-tåget i Skåne och byta till Skånetrafikens tåg över Öresundsbron. Den som reser från Danmark får hoppa på Skånetrafikens tåg från Kastrup.

De resenärer som redan bokat biljett kommer att få pengarna tillbaka för resan över sundet, enligt SJ. Ungefär 500 personer reser mellan Sverige och Danmark med SJ varje dag.

För Skånetrafiken är det inte aktuellt att ställa in trafiken över Öresund. Företaget för fortfarande intensiva samtal med det danska tågbolaget DSB om hur id-kontrollerna ska skötas på Öresundstågen, som är det färdsätt de flesta av pendlarna väljer.

– Lagförslaget kom ju i fredags och vi sitter just nu och går igenom de sista detaljerna, säger Ulrika Mebius, pressansvarig på Skånetrafiken.

Skånetrafiken har tidigare meddelat att id-kontrollerna troligen kommer att leda till glesare avgångar och stora förseningar.

Annons
Annons
X
Foto: Johan Nilsson/ TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X