Annons
X
Annons
X

SJ backar – ändrar biljettsystemet

SJ tvärvänder – och ändrar på sitt hårt kritiserade biljettsystem. Det säger styrelseordförande Ulf Adelsohn till SvD.se. Nästa år tvingas tågresenärer att ha med sig legitimation på tågen när företaget inför personliga biljetter.

Foto: SJ

– Vi insåg att det inte fungerar som det är just nu. Därför gör vi den här ändring, säger Ulf Adelsohn till SvD.se.

Det innebär att SJ under andra kvartalet nästa år inför personliga biljetter på sina tåg. Förändringen ska göra det både lättare för företaget att kommunicera med sina kunder, men också komma åt andrahandsförsäljningen av tågbiljetterna.

– Vår lågprisbiljetter ska vara för våra resenärer, inte för svartabörshajar som vill berika sig, säger Johan Ingerö, presskommunikatör på SJ.

Annons
X

Exakt datum när förändringen genomförs är i dag inte känt. Inte heller kan SJ svara på exakta detaljer om de personliga biljetterna. Men för resenärern blir det förändringarna – i framtiden kommer man tvingas ha med sig legitimation för att få åka tåg.

– Det är enda sättet att kontrollera biljetterna på, säger SJ:s presschef Ulf Wallin.

Kritiken har tidigare varit hård mot det biljettsystem som SJ sjösatte i somras. Dyra biljetter, lågprisbiljetter som säljer slut allt för snabbt och privata aktörer som dammsuger marknaden på 95-kronorsbiljetter för att tjäna pengar på att sälja dem vidare är några problem som fått resenärer att rasa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men att helt ändra systemet – där samma plats på tåget kostar olika beroende på när biljetten köps – är inte aktuellt.

  – Vi tror inte resenärerna hade uppskattat det. De vill ha kvar möjligheten att köpa billiga biljetter, säger Ulf Wallin.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SJ Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X