Annons
X
Annons
X

SJ: ID-kontrollerna kommer ske före ombordstigning

Tågförbindelserna mellan Sverige och Danmark ställdes in i samband med att ID-kontrollerna infördes. SJ meddelar nu att tågtrafiken återupptas från och med den 1 mars.

Id-kontrollerna
SJ återupptar tågtafiken mellan Sverige och Danmark.
SJ återupptar tågtafiken mellan Sverige och Danmark. Foto: Lars Pehrson

SJ har tillsammans med Banedanmark hittat en lösning för att kunna genomföra ID-kontrollerna på plats, vilket innebär att SJ får tillgång till ett avskilt spår vid Köpenhamns tågstation.

– ID-kontrollerna kommer att ske före ombordstigning och det kommer vara väktare som genomför dessa. Passagerarna måste vara vid tåget 30 minuter före avgång, säger Åsa Larsson, ansvarig för extern kommunikation på SJ till TT.

Facket Seko riktade inför id-kontrollerna kritik mot att göra de ombord på tågen. Nu när det ska ske utanför finns det ingen oro.

Annons
X

– Det blir såsom vi önskade, att kontrollerna inte görs på tågen, så för oss är det inget problem, säger Erik Johannesson facklig representant för Seko på SJ.

Finns det oro för kritik angående eventuella förseningar?

– Jag ser inga sådana risker, eftersom det är tydligt att personerna som reser måste vara tidigare på plats för att gå igenom kontrollen. Vi oroar oss inte i onödan, utan håller det öppet.

Inte heller gränspolisen ser några problem med att SJ återupptar tågtrafiken till Danmark.

– Det kommer inte påverka oss så mycket, lite fler kontroller blir det, men inget vi inte kan hantera, säger Patrik Engström chef för nationella gränspolissektionen.

Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt beskedet.

– Det är klart att det inte varit optimalt. Jag är jättenöjd och mycket glad över att SJ nu hittat en lösning, säger han. Det här är en symboliskt viktig fråga.

Annons
Annons
X

SJ återupptar tågtafiken mellan Sverige och Danmark.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X