Annons
X
Annons
X

Jämtin: Situationen i höstas kommer inte hända igen

Regeringens nya asylpolitik, med Socialdemokraterna i spetsen, gör att flyktingsituationen som uppstod i höstas inte kommer att hända igen. Det var partisekreteraren Carin Jämtins besked i Sveriges Radios lördagsintervju. Men hon slår ifrån sig kritiken om att regeringen agerat för långsamt.

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. Foto: MAJA SUSLIN / TT

** Enligt Migrationsverkets **prognos kan Sverige behöva ta emot uppemot 140 000 asylsökande i år. Antalet är det högsta av tre olika beräkningsalternativ. Det är omkring 20 000 färre än förra året.

Snart kommer fler delar av regeringens nya asylpolitik träda i kraft, där man tillfälligt, under tre år, lägger sig på EU:s lägsta nivå.

Socialdemokraters partisekreterare Carin Jämtin lovar att regeringen nya asylpolitik inte gör det möjligt för en liknande situation som den i höstas. Det är beskedet i Sveriges Radios lördagsintervju.

Annons
X

– Den S-ledda regeringen för en asylpolitik där vi ser till att människor kan söka asyl inom EU, där en solidarisk fördelning krävs och där Sverige gör sin andel av det, säger Carin Jämtin, men ville inte kommentera några exakta siffror.

Hon fortsätter:

– Vi kommer föra en politik som ser till att vi inte hamnar i en sådan situation vi hade i höstas.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det som hände tog stora delar av samhället med förvåning, menar Carin Jämtin och syftar på antalet människor som kom till Sverige.

  – Bilden av att regeringen agera sent tycker jag personligen är helt felaktig, sa Jämtin.

  Hon menade att i början av hösten aktiverade regeringen sin krisorganisation, sedan skruvade Migrationsverkets upp sin prognos. Dagen efter det hände kom den första blocköverskridande överenskommelse för att regeringen noterade behovet att ta till snabba åtgärder.

  Men Moderaterna låg ju veckor, ibland månader, före er i många förslag?

  – När Moderaterna lämnade regeringskansliet fanns inga förslag eller lagstiftningsändringar i hur man skulle stärka ankomstkapaciteten, sa Carin Jämtin.

  Jämtin ville inte säga att ett för stort antal asylsökande på kort tid är ett hot mot välfärden, men att det finns stora utmaningar på kort sikt, där den akuta bostadsbristen är ett bekymmer.

  – Vi har alltid stått för en reglerad invandring, sa Jämtin.

  Statsminister Stefan Löfven aviserade i början på veckan att han tänker "gå till strid" för den svenska modellen – med bland annat satsningar på fler utbildningsplaster för att få fler i jobb.

  – Borgerligheten tror att deras modell skulle leda till ett Sverige som utvecklas i rätt riktning. Men lägre löner gör inte Sverige starkare. Det som gör Sverige starkare är att fler jobbar, säger Jämtin om S-strategin.

  Samtidigt står hälften av de utrikesfödda för de socialbidrag som betalas ut. men Socialdemokraterna står fast om att sänka löner inte är rätt väg för att få fler av dem i arbete.

  – Socialbidrag vid sidan av sin lön för att den är för låg är inte en bra lösning på problemet. Sverige blir starkare när man får en lön som man kan leva på och kan betala skatt som också stärker välfärden, säger Jämtin.

  **Carin Jämtin fick **också kommentera Socialdemokraternas låga opinionssiffror, som enligt SCB ligger på 27,6 procent. Budskapet om att det är valdagen som räknas upprepades.

  – Det är en jättelåg siffra som jag absolut inte är nöjd med, det har jag sagt många gånger den senaste tiden. Jag kommer sitta kvar så länge jag är vald och Stefan Löfven anser att vi har ett gott samarbete, sa Jämtin.

  Hon fick även svara på kritik när det kommer till regeringens löfte om bland annat 32 000 traineeplatser och om 90-dagarsgaratin för unga som är arbetslösa.

  – Målsättningen med platserna är ju inte de här platserna, det var att arbetslösheten skulle gå ner, säger Jämtin.

  Arbetslösheten bland ungdomar är nu på den lägsta nivån sedan 2009, meddelade Arbetsförmedlingen i februari. På ett år har antalet arbetslösa ungdomar (18-24 år) som är inskrivna minskat från 81 000 till 70 000 personer.

  – Man jobbar på lokal nivå på ett mycket konkret och systematisk sätt för att få ner arbetslösheten. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har arbetat hårt med den biten. Arbetsförmedlingen, staten och kommunerna gör ett bra jobb även om det kanske inte går så fort, säger Carin Jämtin.

  **För ungdomar som **står långt från ett arbete idag måste satsningar riktas på ett individuellt plan.

  – Det finns inga trollspön eller trollslag där, säger Carin Jämtin.

  Annons

  Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

  Foto: MAJA SUSLIN / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X