Annons

Sista striden om Slussen

HET POTATIS. På måndag presenterar Stockholms stad sitt slutgiltiga förslag för Slussens framtid. SvD kan redan nu avslöja att en ­ny park och färre hus ska beveka kritiska stockholmare. Men detta lär knappast sätta punkt för ­diskussionerna. In i det sista lanseras nya motförslag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka presenterar Stockholms stad sitt nya förslag för Slussen. De flesta nya byggnader som tidigare varit inritade på Södermalmssidan är nu borta. Kvar är dock en underjordisk shoppinggalleria.

Bland de motförslag som lanserats finns detta som är Konstakademiens.

Motförslaget Ny syn på Slussen, med nedgrävd tunnelbana.

Motförslaget Vox Populi där biltrafiken flyttats från Munkbroleden.

En lastbil med framtidens Slussen har nyligen anlänt till Stockholm. Under visst hemlighetsmakeri har en stor modell över nya Slussen, byggd i England, baxats in på Sjömanshemmet nära dagens funkiskarusell. På tisdag öppnar utställningen om framtidens Slussen för allmänheten i Sjömanshemmet, och en intensiv debatt är att vänta. När Stockholms stad förra året visade upp sina planer för det som ska ersätta funkiskarusellen blev reaktionerna starka.

Kritiken handlade bland annat om att nybyggnadsförslaget inte tog hänsyn till platsens speciella karaktär och historia, och att nya byggnadskvarter skulle förstöra Slussens öppenhet och vida utblickar. Nu har förslaget, ritat av brittiska Foster & Partners tillsammans med svenska Berg, ändrats på flera punkter. Förslaget är så kraftigt omarbetat att det av vissa kallas för ett helt nytt förslag. Nytt är bland annat:

Annons
Annons
Annons