Annons
X
Annons
X

Sista Quick-åtalet läggs ner

Det sista åtalet i Quick-fallet har lagts ned och Sture Bergwall anses nu oskyldig till alla de åtta mord han dömts för.

Av TT
(uppdaterad)

– Det här är unikt i svensk rättshistoria. Det måste bedömas som ett stort misslyckande för svenskt rättsväsen, säger riksåklagare Anders Perklev.

Under onsdagen stod det klart att även det sista åtalet mot Sture Bergwall, i fallet Charles Zelmanovits, läggs ner. Utan erkännande finns helt enkelt inte någon bevisning mot Thomas Quick, som han då hette. Det betyder i praktiken att han nu är oskyldig till de åtta mord han tidigare dömts för.

”I dag är en glädjens dag och en dag för eftertanke”, skriver Bergwall på sin blogg efter beskedet och syftar på hur fallen hanterats.

Annons
X

Han tackar bland annat den bortgångne journalisten Hannes Råstam, i vars dokumentär han tog tillbaka sina erkännanden i vad som kan ses som början på resningsprocessen.

Anders Perklev konstaterar att teknisk bevisning och direkta vittnesmål saknas i alla utredningarna. Att Bergwall har haft tillgång till medier, och därmed kunnat få information, är mycket ovanligt. Och, mycket talar för att de som höll i utredningen var helt övertygade om Bergwalls skuld, anser Perklev. Vidare konstaterar han också att utredningarna har hanterats i en ”ganska snäv personkrets”, vilket kan ha spelat roll. Han tycker dock inte att det är meningsfullt att peka ut någon enskild som ansvarig.

– Varje myndighet måste ta sitt ansvar för det inträffade och analysera om det finns brister som behöver rättas till.

Christer van der Kwast, åklagare och förundersökningsledare i Quick-utredningarna, anser att riksåklagaren försöker göra honom till syndabock i målet.

– Jag känner mig utpekad så klart. På det försåtliga sättet som han uttrycker det är det underförstått att det är jag som ska vara syndabock. Han säger å ena sidan att det inte är meningsfullt att väcka åtal för tjänstefel, ändå tycks han mena att det hade varit bra om det varit möjligt.

Enligt Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson är detta uppenbarligen den största svenska rättsskandalen någonsin.

– Jag skulle förmodligen tro att den ur ett rent internationellt perspektiv har dimensioner som man aldrig sett maken till tidigare. Det är ett enormt haveri att en person blir oskyldigt dömd för åtta mord.

Olsson vill nu se en offentlig utredning över hur Sture Bergwall kunde bli oskyldigt dömd för åtta mord - om det är brister i systemet som ledde fram till detta, om de kvarstår och hur de i så fall behöver åtgärdas.

– Det finns också ett rent allmänt intresse av att ta reda på hur det kan gå så här fel. Om inte annat för att förklara det på ett sätt som gör att människor förstår att det här kanske inte är brister i systemet utan mänskliga tillkortakommanden som lett fram till den här situationen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) ser allvarligt på hur utredningarna har gått till.

– Det är ett väldigt unikt beslut och ovanligt i svensk rättshistoria. Det är allvarligt att någon har dömts för så många allvarliga brott och sedan blivit frikänd.

Just nu arbetar departementet med att ta fram direktiv för hur en granskning av Quick-ärendena ska se ut. Detaljerna läggs fram under tidig höst.

– Granskningen ska dels redovisa rättsväsendets agerande, dels se om det finns strukturella brister, säger Ask.

Anders Perklev har också beslutat om ett antal åtgärder, bland annat regler om när man måste vara fler åklagare i ett ärende.

Thomas Olsson säger till TT att han välkomnar regeringens kommande utredning kring Quick-ärendena. Han är också positiv till riksåklagarens förslag om att ha extra åklagare i stora ärenden.

– Det låter vällovligt. Som vi uppfattar det är en av förklaringarna till att det här kunde hända just det förhållandet att alla utredningar var samlade på en enda åklagare, och att det därför inte fanns någon möjlighet för utomstående åklagare att göra andra bedömningar.

Tidigare justitiekanslern Göran Lambertz, som vid flera tillfällen uttalat sitt stöd för morddomarna, anser inte att Quick-affären, trots att Sture Bergwall nu friats från alla åtal, är en stor rättsskandal.

– Nej, den är ett stort misslyckande för rättsväsendet, men inte en stor skandal. Jag ser på det hela på samma sätt som tidigare. Sture Bergwall ska betraktas som oskyldig i fortsättningen, och ingen ska säga att han är skyldig. Men vi vet fortfarande inte bestämt om han är skyldig eller oskyldig. Det är så med sådana här processer att skuldfrågan ofta är svår att lösa.

Lambertz anser inte att mordutredarna gjorde fel. Han tror inte heller att utgången blivit annorlunda med fler åklagare.

– Det hade sannolikt ändå blivit fällande domar. Hans erkännanden, ihop med de omständigheter som stödde dessa, hade räckt. Fast visst är det så att utan hans erkännanden hade det inte blivit någon process.

Claes Borgström, som var Sture Bergwalls försvarsadvokat under fem års tid och som kritiserats för sitt sätt att hantera fallet, meddelar via sin sekreterare att han avböjer att kommentera riksåklagarens beslut att lägga ned det sista åtalet mot Bergwall.

Den 15-årige Charles Zelmanovits försvann efter en skolfest i november 1976 i Piteå. Först 1993 hittades hans kvarlevor och polisen misstänkte då inget brott. Ingen vet om han blev dödad eller om han dog på annat sätt.

Sture Bergwall - i dag 63 år - har vårdats på en sluten rättspsykiatrisk avdelning sedan 1991. Han dömdes för att ha tagit en barnfamilj som gisslan vid ett rån. Redan 1970 hade Bergwall dömts för att ha utsatt pojkar för sexuella övergrepp, en vårdvistelse som var avklarad vid tiden för rånet.

På Säters sjukhus började sedan Bergwall erkänna mord efter mord, varav han senare dömdes för åtta.

Men 2008 berättade Bergwall för SVT-journalisten Hannes Råstam:

”Jag har inte begått något av de mord jag är dömd för, och jag har inte heller begått något av alla de andra mord jag erkänt”.

Det blev början på en process för att få honom frikänd. Den första resningsansökan - om mordet på israelen Yenon Levi 1988 - lämnades in april 2009, och beviljades i december. Åtalet lades ned i maj 2010. Formellt friades Bergwall av tingsrätten i september 2010.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X