Sista pusselbiten på plats i Watergate-skandalen

Av en ren tillfällighet mötte Bob Woodward i Vita husets väntrum den man som blev den mytomspunna källan Deep Throat. Woodward var osäker om sin framtid och fick mannens telefonnummer. Mötet ledde senare till avslöjandet av den största politiska skandalen i USA och en presidents fall. I veckan trädde Deep Throat fram och därmed har en av nutidshistoriens största gåtor fått sin lösning.

Under strecket
Publicerad
Mark Felt är i dag 91 år och mötte medierna i veckan tillsammans med sin dotter Joan Felt.

Mark Felt är i dag 91 år och mötte medierna i veckan tillsammans med sin dotter Joan Felt.

Annons

WASHINGTON
”Gå ut bakvägen. Kör inte din egen bil. Ta taxi till något upplyst hotell, gå en bit och byt till
en annan taxi. Men låt inte chauffören köra ända fram.”
Så lät de strikta order som en nervös Mark Felt, näst högste chefen i federala polisen, FBI, gav Bob Woodward som åkt hem till Felts bostad när han inte svarade i telefon på jobbet.
De bägge hade träffats av en slump när Woodward kom på kuriruppdrag till Vita huset ett par år tidigare som ung marinofficer. Nu, 1972, var han reporter på Washington Post som tillsammans med lika unge kollegan Carl Bernstein fick i uppdrag att bevaka ett inbrott i det demokratiska partihögkvarteret.
Det ledde till Watergateskandalen som blev till president Richard Nixons fall. Efter det blev journalistiken aldrig densamma, inte heller politiken.

Men sprickorna i det amerikanska samhället som Watergateskandalen blottlade kvarstår än.
Historien har kvävt det mesta i nyhetsväg i USA sedan i tisdags när månadstidningen Vanity Fair publicerade en intervju med den 91-årige Mark Felt under rubriken: Jag är den dom kallar Deep Throat.
Det beror, förstås, på att journalister gärna tar upp sådant som handlar om journalister och här var det inget mindre än ett scoop, ett historiskt scoop. Men det beror lika mycket på att många av huvudrollsinnehavarna i högsta grad är aktiva fortfarande – och att de står på olika sidor av den ideologiska klyfta som vidgades på 1970-talet. Smeknamnet Deep Throat signalerar den tidsanda som president Richard Nixon avskydde. Det hade hämtats från porrfilmen med Linda Lovelace som på svenska hette Långt ner i halsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons