Recension

Dance Me ThisSista pusselbiten i Zappas oförlikneliga konstnärskap

Frank Zappa på Skansen i Stockholm 1973.
Frank Zappa på Skansen i Stockholm 1973. Foto: Leif R Jansson/TT

Frank Zappa tänkte sig att hans sista album ”Dance me this” skulle komma till sin rätt som balett. Det kräver några lyssningar för att öppna sig och låter ljudmässigt daterat, men man får vara tacksam för att änkan Gail äntligen har gjort det tillgängligt, skriver Dan Backman.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Sedan Frank Zappas bortgång 1993 har det kommit 38 postuma album. Zappa var en arbetsnarkoman som spelade in allt, så Gail Zappa – kompositörens, musikerns och åsiktsmaskinens änka – har haft mycket att hämta i arkivet.

”Dance me this” var det sista album som Zappa hann avsluta. Varför det kommer först nu vet nog bara familjen Zappa: den postuma utgivningen har varken varit kronologisk eller följt någon linje. Det är det hundrade albumet i den officiella diskografin och blir kanske det sista Zappa-album som släpps. Det vore antagligen det bästa för vårdandet av Frank Zappas minne, men då det säkerligen finns mycket kvar att damma av antar jag att det kommer mer. Frågan är bara till vilken nytta, då mycket av det postuma har varit av begränsat intresse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons