X
Annons
X

Sista ordet sagt

per ragnar I år ger Per Ragnar ut sina två sista böcker, nummer 21 och 22, och i höstas gjorde han sin sista turné, efter 35 år som frilansande föreläsare. På 60-talet geniförklarades han som skådespelare, och nu vill han tillbaka till scenen igen. Det är teater som gäller, och Fredrika, 4.

undefined

Det är synnerligen välstädat hemma hos Per Ragnar i Norra Hammarbyhamnen, precis som på Roslagsgatan förra gången vi möttes för en intervju.
Då bodde han ensam, och förklarade att med 150 hotellnätter per år behövde han ett hem där inget måste göras, där allt är i ordning.
Nu lever han med hustru och barn, men föremålen står fortfarande undanplockade och på rad.
– Ordning och reda är grunden för all kreativitet, säger han i soffan i vardagsrummet. Plus att det blir mer praktiskt så. Min hustru håller med mig i teorin, men inte mer. Om var sak har sin egen plats går allt snabbare, säger jag till henne, när hon springer runt och undrar om jag har sett hennes armbandsur.
– Jag bara frågar: Vem vill möta dammbollar på väg till köket? Inte jag. Den här lägenheten är på 120 kvadrat; det tar mig högst en och en halv timme i veckan att städa den.
– Kaos är granne med Gud, visst, men det kan inte bara vara kaos, och vem vill hålla på med gårdagens kaos? Inte jag. Det ska vara dagens kaos, nytt kaos.
Sedan fortsätter han på samma spår:
– När jag är ute och talar, inte förrän jag är helt säker på mitt material vågar jag improvisera. Ordning och reda är grunden för all kreativitet. Vet du vad Ingmar Bergman sa till oss på scenskolan?
Jodå, jag vet, efter att ha läst "Så tänker mitt hjärta", den tankebok som Per Ragnar precis har gett ut. Där citerar han flitigt Bergman, Einstein, Luther, Gandhi och andra storheter.
– Bergman sa: Det enda en konstnär kan berömma sig av är flit. Och vet du vad Picasso sa? Han sa: Det handlar om tio procent inspiration och nittio procent transpiration.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X