Annons
Recension

Gyllene Tider – AvskedsturnénSista konserten för gruppen – men inte för sången

Gyllene Tider konsert på Stockholms Stadion.
Gyllene Tider konsert på Stockholms Stadion. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Vid turnépremiären hemma i Halmstad i början av juni var det regn och rusk i kubik. Tretton utsålda och vädermässigt mer gynnsamma konserter senare är det högsommarvärme av sällan skådat slag när Gyllene Tider möter sin trogna publik på Stockholm Stadion.

Under strecket
Publicerad

Gyllene Tider konsert på Stockholms Stadion. Per Gessle på scen.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT Bild 1 av 3

Gyllene Tider konsert på Stockholms Stadion.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT Bild 2 av 3

Gyllene Tider konsert på Stockholms Stadion.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT Bild 3 av 3

När Per Gessle och hans spelkompisar senast kuskade landet runt, 2013, hade turnén getts det ödesmättade namnet "Det är dags att tänka på refrängen". 40 år efter bildandet har Gessle uppenbarligen tänkt klart och kommit fram till att sommarens konserter blir de sista och att det i våras utgivna albumet "Samma skrot och korn" sätter punkt för diskografin. Fan tro't - det är ju inte första gången de lägger ner verksamheten - men så är det skrivet och så är det sagt.

Men nej, det är knappast någon sorglig tillställning att bevista. Sorg och tungsinne har aldrig varit Gyllene Tiders grej och Gessle har aldrig varit mycket för det där med att hålla långa tal. Först i slutet, innan "Sommartider" och "När alla vännerna gått hem", säger han kort att det är "sista chansen, sista dansen". Fast då är alla så uppe i varv, både på och nedanför scenen, att ingen bryr sig.

Annons
Annons
Annons