Annons

Dr Weiss sista uppdragSista boken av svensk litteraturs sista snille

Författaren och SvD-skribenten Lars Gustafsson (1936–2016).
Författaren och SvD-skribenten Lars Gustafsson (1936–2016). Foto: Benjamin Gustafsson

Ett av den svenska litteraturens sista snillen – som inte räddes någon genre. Tre år efter Lars Gustafssons bortgång kommer en sista fantasyroman, om minnesförlust och försvinnande, där berättelsen driver fritt.

Under strecket
Publicerad

För drygt tio år sedan sedan utkom ”Fantastiska berättelser”, en samlingsutgåva av Lars Gustafssons noveller i genren scifi. Eller skall man kalla den fantastik? Varför inte fantasy? Ingen genre var Gustafsson främmande och vad vore mer givet än att någon gång para ihop pejlandet av filosofins och den humanistiska matematikens ofullbordade teorier och abstrusa situationer med fantasy? Den är en stor genre och en omfattande berättarvärld, rätt frånvarande på den våglängd där det talas högtidligt om litteratur. Därför har det varit respektabelt att hänvisa till Borges labyrintiska texter som släkt med Lars Gustafssons.

Men om jag inte missförstått saken har Philip K Dick varit en större impulsgivare. Deras litterära personligheter är vitt skilda men de delar den nästa övermänskliga nyfikenheten på mängd, massa och mikroskopiskt i det universum där människan går, svävar och irrar. Historien och framtiden expanderar nuet, samhällskroppen hårdnar och mjuknar av sin regelbundna andning. Dick och Gustafsson förmår nudda alla vetenskaper, båda med åtbörder av att förstå dem, båda är den ende av sitt slag i en snabbt expanderande författarvärld där mycket liknar vartannat. 

Annons
Annons
Annons