Siri, 13: ”Alla kan odla”

Siris familj odlar nästan allt de behöver till matlagningen – potatis, morötter, rödbetor, sallad och olika sorters kål.
Siris familj odlar nästan allt de behöver till matlagningen – potatis, morötter, rödbetor, sallad och olika sorters kål. Foto: Peter Carlsson

”Det bästa med att odla är när man kan skörda” säger Siri, som odlat sedan hon var liten.

Under strecket
Publicerad
Siri tipsar om att använda ekologiska fröer. I dem finns det inga gifter.

Siri tipsar om att använda ekologiska fröer. I dem finns det inga gifter.

Foto: Peter Carlsson

I utkanten av lilla byn Ravlunda på Österlen i Skåne bor Siri tillsammans med sin familj. I maj och juni surrar bin och humlor bland påskliljor, tulpaner och andra blommor. I de stora trädgårdslanden har den första ill­gröna spenaten precis kommit upp. Siri lyfter på väven som täcker de små plantorna på natten och skyddar mot nattfrost.

–  Jag har arbetat i trädgården ända sedan jag var liten. Det är roligt. Mamma och pappa håller alltid på när de är lediga. Vi är nästan självförsörjande, säger Siri. Det betyder att de odlar nästan allt de behöver till matlagningen som potatis, morötter, rödbetor, sallad och olika sorters kål.

I ena delen av landet växer grönkål som övervintrat och som nu skjuter små fina skott som smakar sött och gott, tycker i alla fall Siris mamma och pappa.

–  Jag gillar inte kål, säger Siri som annars gillar allt som växer
i trädgården.

När hon var liten var hon alltid med och hjälpte till. Nu blir det mest när hennes mamma och pappa ber henne. Och då gör hon det gärna. När det är dåligt väder är det skönt att jobba i växthuset.

Siri tipsar om att använda ekologiska fröer. I dem finns det inga gifter.

Siri tipsar om att använda ekologiska fröer. I dem finns det inga gifter.

Foto: Peter Carlsson
Siri tipsar om att använda ekologiska fröer. I dem finns det inga gifter. Foto: Peter Carlsson

–  Vissa växter, som spenat och morötter, kan sås direkt i jorden utomhus. Andra måste först sås inomhus eller i ett växthus. Först i små krukor, sedan planterar jag om dem i större krukor. När de är tillräckligt starka får de ­komma ut i landen, berättar Siri.

I växthuset såddes rädisor redan i februari för att få en tidig skörd och de första är redan ­klara. Knapriga och goda. Bredvid rädisorna växer ruccola.

–  Det här är chili. Nu måste jag stoppa en pinne i varje kruka för att plantorna ska få stöd.

Bredvid de små chiliplantorna växer tomater. De kommer att bli jättestora om några månader och klänga ända upp i taket. Både chilin och tomaterna får stanna kvar i växthuset där de trivs bäst.

–  Alla kan odla. Man kan odla i krukor och i miniväxthus, även om man inte har en trädgård. Det gäller att odla lätta saker som till exempel örter och potatis, sådant som inte lätt får ohyra. Fast ska man odla potatis får man ha stora och djupa krukor.

Både Siris mamma och pappa jobbar professionellt med trädgårdar så det är inte konstigt att Siri har ”gröna fingrar”.

–  Det bästa med att odla är att skörda. På sommaren går jag ut och plockar blåbär, hallon och jordgubbar till min yoghurt. Blåbärsbuskar är bra att ha om man har en trädgård. De bara växer och ger massor av bär, säger Siri.

Hon plockar och stoppar i frysen så att familjen har bär hela vintern.

–  Smoothies är godast att göra på frysta bär, då blir det som glass, säger Siri och bjuder på ­nybakad rabarberkaka gjord av vårens allra första rabarber.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons