Annons
Recension

Att överleva dagenSinnrikt i ord och bild

NYA RÖN Brutus Östlings naturfoto har vid det här laget världsrykte, och i den senaste boken är bilderna både konstfulla och dråpliga. Ändå är det Susanne Åkessons texter om forskning kring djurens sinnen som Fredrik Sjöberg fastnar för i den Augustnominerade ”Att överleva dagen”.

Under strecket
Publicerad

Man vet aldrig när till synes poänglös grundforskning kan löna sig. Som kalkongamens luktsinne. Den har särskilt näsa för ämnet etylmerkaptan som utsöndras från kadaver, nämligen, vilket nu har visat sig vara till nytta inom oljeindustrin. Misstänker man en läcka någonstans i en pipeline, pumpar man bara in denna stinkande gas i ledningen, och spanar sedan efter var gamarna kretsar högt i skyn. Fiffigt.

Historien berättas av ekologiprofessorn Susanne Åkesson i boken ”Att överleva dagen”, en praktvolym stor som en mindre tv och även i övrigt lik en sådan, då avsikten med Åkessons informativa text om fåglars anpassningar och sinnen tycks vara att fylla utrymmet mellan Brutus Östlings numera välbekanta fotografier. Boken är helt enkelt alltför stor för att läsas bekvämt. Som vore den ämnad för tittögon bara.

Annons
Annons
Annons