Sinnrika iakttagelser av det sällan sedda

Under strecket
Publicerad
Annons

Ole Robert Sunde
Løsøre
126 s. Gyldendal

Ole Robert Sunde är den norska litteraturens mest envetne avantgardist. I ett drygt kvartssekel nu har han gjort den traditionella prosan motstånd med komplexa romankompositioner som ”den lange teksten historie” (1984) och ”Kontrapunktisk” (1987) - skrivna i samma sen- eller eftermodernistiska anda som romaner av Claude Simon eller William Faulkner.
Parallellt med romanerna har han även utvecklat ett essäistiskt författarskap, också det originellt om än friare i form och andning. Løsøre är titeln på den senaste av Sundes essäböcker. Som titeln antyder rör det sig om en samling korta beskrivningar av udda föremål och företeelser som normalt inte blir sedda eller iakttagna. Och detta tycks samtidigt vara poängen. Just genom att de inte förekommer i någon bestämning, i någon kategori, kan språket närma sig dem helt förutsättningslöst. Med exakthet, men också med en nyfikenhet som är bokstavligen - gränslös.
På drygt hundra sidor finns ett drygt femtiotal
beskrivningar av cigarrettaska på ett pappersark, en reva i ett bokomslag, ölskum på insidan av ett glas, intorkat damm i räfflorna på utsidan av en värmeflaska. En del av miniatyrerna, som den lustfyllda beskrivningen av smaken av snö och kyla som tränger in i glipan under ett halvöppet fönster, känner man igen sig i. Annat väcker ett slags lustfyllt äckel - som den ingående beskrivningen av en avplockad sårskorpa. Annat växer till en hel sinneskatalog, som när Sunde i minutiös detalj beskriver hur ett glas lankigt kranvatten smakar och luktar.
Vissa betraktelser väcker associationer. Eftersom Ole Robert Sunde är en beläst författare löper tankarna lika gärna till Akilles härförarstrategier som till Platons ”Gästabud”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons