Sinnliga Madeira

Förutom vacker natur hittar SvD:s Dag Hermelin god mat på Madeira. Men väljer boende med pool.

Under strecket
Publicerad

Madeira bjuder på såväl vacker natur som god mat. Bäst bor man med pool.

Foto: BRUNO EHRS

Branta vulkanklippor stupar rakt ner i Atlanten.

Foto: BRUNO EHRS

Urgamla madeiraflaskor med långlivat starkvin finns ofta att tillgå.

Foto: BRUNO EHRS

Vinmakaren Francisco Albuquerque på The Old Blandy Wine Lodge.

Foto: BRUNO EHRS

Kolla vädret noga innan picknicklunchen - välj sedan en plats under eller över molnhöjd.

Foto: BRUNO EHRS

På en halvtimme kan man ta sig från Funchal högt uppe i bergen.

Foto: BRUNO EHRS
Annons

Biff grillad på traditionellt vis på en lagerkvist är ettåringens favorit. Kvistspett mörar köttet och ger en aromatisk smak typisk för Madeira då spettet kommer från lokala lagerträd. De finns i överflöd på öns nordsida där skogar av den azoriska lagern skyddas som del av världsarvet.

Vi doftar oss igenom lagerskog som övergår i eukalyptus under en vandring längs öns speciella akvedukter, levador, vid Quemadas utanför Santana på nordöstra kusten. Men först picknicklunch vid en äng på 800 meters höjd med Atlanten i fonden. I ränseln har vi varmt sötpotatisbröd bakat på häll, färskost och små bananer. Här finns svartvita ankor och miniatyrvattenfall alldeles intill ett inbjudande hus med halmtak. Ett par kilometer på den breda men skumpiga stigen till Pico das Pedras är en plåga för den som kör paraplyvagnen. Trots lätt nedförsbacke. Men färden söver ettåringen.

Annons
Annons
Annons