Singelföreningen alternativ till partner

Du behöver inte gå ensam på biobesök och söndagspromenader bara för att du är singel. Sociologen Andreas Henriksson har studerat singelaktiviteter. Han har sett de som inte vill lämna singellivet trots att de träffat en partner.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenskarna har historiskt inte någon vana vid att dejta. Det är egentligen först med internetdejting, i slutet av 90-talet som den planerade dejten blir en vanlig aktivitet. Tidigare har blickar mötts på dansbanor och danspalats, i större grupper och festliga sammanhang. Det planerade och rationella dejtandet kommer från USA. Ur en hundraårig tradition av dejtande utvecklades där nätdejtandet, det absolut mest rationella verktyget för att träffa en partner. Där kan faktorer matas in och vägas mot varandra för en perfekt matchning.

Men i Sverige lever till viss del förväntningarna om ögonkastet på dansbanan kvar. Spontanitet upplevs som en viktig faktor för att träffa en partner, enligt Andreas Henriksson som är sociolog vid Karlstads universitet. Föreställningen om att du hittar någon när du minst anar det lever kvar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons