Singapore Sling vill ge Europa feedback

Glöm myten att alla isländska band samplar fjällbäckar och låter som smältande isflak. Singapore Sling spelar feedbackdrypande rock i rakt nedåtstigande led från The Jesus and Mary Chain, Suicide och My Bloody Valentine.

Under strecket
Publicerad
Här är medlemmarna i Singapore Sling:  Hákon Aalsteinsson, Björn Viktorsson, Bíbí, Henrik Björnsson och Einar Kristjansson.  Iggi Sniff saknas. Bandet spelade på Debaser i helgen.

Här är medlemmarna i Singapore Sling: Hákon Aalsteinsson, Björn Viktorsson, Bíbí, Henrik Björnsson och Einar Kristjansson. Iggi Sniff saknas. Bandet spelade på Debaser i helgen.

Annons

Henrik Björnsson, sångare och en av tre gitarrister i Singapore Sling, håller på att bära flyttlådor när han svarar i telefon. Det är tre dagar innan bandet ska göra sin europeiska livedebut i London och Björnsson är tvungen att flytta ut ur sin lägenhet i Reykjavik.
Han har inget nytt ställe att bo på men verkar inte särskilt bekymrad för det. Det senaste året har Singapore Sling, mer eller mindre, varit på turnerande fot i USA och Henrik Björnsson ser nu fram emot att spela i Europa.
– Hittills har vi bara spelat i Reykjavik och USA men det ska bli kul att spela i Sverige. Jag är faktiskt född i Stockholm. Mina föräldrar jobbade där på 70-talet.

Singapore Sling gör shoegazeinfluerad rock men lyckas ändå, mitt ibland tjocka gitarrmattor och rundgång, att skapa plats för melodier: Bandets gitarrister turas om att spela melodi, lägga bakgrunder och skapa ljudeffekter under låtarna.
Henrik Björnsson är omåttligt förtjust i feedback och i slutet av låten Life is killing my rock‘n‘roll spelade han in en hel timmes rundgång. Den timmen fick sedan klippas ner till några minuter men för Björnsson är det något speciellt med att gå in i studion och grotta ner sig i öronbedövande ljud.
– Jag gör sådana sessioner ibland: På senaste skivan gick jag in i studion och gjorde olika feedbackljud i två timmar. Sedan samplade vi de inspelningarna och la in rundgången där det behövdes i låtarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons