Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Simon Hedlin Larsson: Rubio gav opinionsanalytikerna fel

Kampen om Vita huset
[object Object]
Marco Rubio överraskade i Iowa. Foto: Jim Cole / TT NYHETSBYRÅN

Under natten till tisdagen svensk tid gav sig 180 000 republikaner ut i vinterkylan i Iowa för att, som det visade sig, ge opinionsanalytikerna fel. Mätningarna hade sedan i augusti pekat på att fastighetsmagnaten Donald Trump skulle segra i kampen om att bli partiets presidentkandidat. Men när rösterna var räknade stod det klart att Texassenatorn Ted Cruz vann med god marginal.

Eftersom Trump byggt sin kampanj på att framställa sig själv som ”en vinnare” gör hans svaga andraplats honom till den stora förloraren. Dock är det inte nödvändigtvis Cruz som har mest att jubla över; Floridasenatorn Marco Rubio överraskade med en mycket stark tredje plats. I en sammanställning av RealClearPolitics.com av fler än femtio olika opinionsundersökningar i Iowa sedan förra sommaren fick Rubio över 20 procent bara i en enda mätning. I måndagens val fick han 23 procent av rösterna.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför gick det så bra för Rubio i Iowa och vad innebär det för New Hampshires primärval den 9 februari? Svaret på den första frågan tror jag hänger på hur valkampen fungerar i små delstater. Iowa har ungefär lika stor befolkning som Stockholms och Skåne län. Väljare vinner man genom ”retail politics”, det vill säga att hålla små möten med kanske bara ett dussintal deltagare, träffa dem på lokala restauranger och sitta ner vid deras middagsbord.

  Annons
  X

  När jag för två veckor sedan besökte ett republikanskt evenemang i New Hampshire där de flesta av partiets kandidater deltog var det Rubio som imponerade mest. Han var personlig, trevlig och kände av stämningen i rummet. Han hade allt det som saknades i Jeb Bushs anförande. När brodern och sonen till två tidigare presidenter klev upp på scenen var han formell, stel och gav intryck av att inte förstå vad väljarna bryr sig om. I ett New Hampshire som denna tid på året är minst lika kallt som Stockholm delade Bushs volontärer ut solfjädrar, vilket var symtomatiskt för en kampanj som med rätta har anklagats för att vara verklighetsfrånvänd.

  Bush har länge setts som det republikanska etablissemangets kandidat. Redan i juli hade hans kampanj samlat in rekordhöga 114 miljoner dollar i donationer. Men om Rubio presterar i New Hampshire kan han mycket väl komma att överta platsen som etablissemangets kandidat; den mindre extrema rösten som med brett stöd ska försöka slå både Cruz och Trump.

  Rubios förmåga att visa inlevelse med väljarna är en av anledningarna till hans, av många, otippade framgång i Iowa. Nästa vecka röstar New Hampshire, vilket är både hälften så stort och mindre konservativt. Detta bådar väl för Rubio. I veckans senaste opinionsundersökningar i New Hampshire har han enbart fått cirka 10 procent, vilket i snitt skulle resultera i en medioker femteplats. Jag tror dock att Rubio återigen kommer att överträffa förväntningarna.

  SIMON HEDLIN LARSSON är Bostonbaserad forskare i public policy med examina från Harvard University och Columbia University. simon@liberalis.se

  Annons

  Marco Rubio överraskade i Iowa.

  Foto: Jim Cole / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X