Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Simon Hedlin: Amerikas höger- och vänsterspöken

Ledare gästinlägg
[object Object]
USA:s president Barack Obama. Foto: CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN

I förra veckan höll USA:s president Barack Obama ett uppmärksammat tal för att bekämpa skräcken som spritt sig i landet efter terrorattentaten i Paris och Kalifornien. Republikanerna har kritiserat Obama för att inte ha visat styrka i kampen mot Islamiska staten, IS. En Gallup-undersökning fann att 56 procent av republikanska sympatisörer vill skicka marktrupper till Syrien och Irak. Men Obama har rätt i att ”frihet är mäktigare än rädsla”. Att invadera Syrien och Irak som en reflexmässig reaktion på folkets fasa för IS skulle lika gärna göda terrorn.

Om man lyssnar till ledande republikanska presidentkandidater som vill stoppa flyktingmottagning från Syrien på grund av nationell säkerhet är det lätt att få en överdriven bild av hotet från islamistisk terror. Terrorism i alla religioners and ideologiers namn står enbart för cirka 0,05 procent av globala dödsfall.
Samtidigt kostar överreaktioner också liv: i en studie fann man att många amerikaner efter 11 septemberattackerna har valt att köra bil i stället för att flyga, vilket har lett till en ökning i antalet dödsfall i trafikolyckor som överstiger antalet offer i attentatet mot World Trade Center.

Obama har därför agerat korrekt när han inte överdrivit hotet från IS. Dock riskerar han och demokraterna att tillsammans med medieeliten överdriva hotet från masskjutningar på hemma-plan. Om IS är något av ett spöke för den amerikanska högern så är masskjutningar vänsterns motsvarighet.

Annons
X

Nästan varje vecka så uppmärksammas en ny masskjutning med stora rubriker och presskonferenser där ledande demokrater får det att låta som om Amerika är det enda landet i världen som har detta problem. Obama själv påstod nyligen att det finns ”ett mönster av masskjutningar” i USA som ”saknar motsvarighet någon annanstans i världen”. Vänsterns husbibel The New York Times uppmanade på förstasidan under den gångna veckan till aktion mot vad de kallar ”skjutvapensepidemin”.

Återigen visar fakta att rädslan inte får gå överstyr. En analys av masskjutningar i ett dussin länder över det senaste decenniet fann att andelen personer som dödats i masskjutningar är högre i exempelvis Finland och Schweiz än i Amerika. Dessutom har antalet mord med skjutvapen per invånare i USA nära halverats sedan 1993, vilket vänstern sällan heller medger.

Terrorattentat och masskjutningar är fasansfulla tragedier som naturligtvis måste tas på största allvar. Men det är lika viktigt att vi vågar bemöta dessa hot såväl med sorg som med rationalitet.

SIMON HEDLIN är Bostonbaserad forskare i public policy med examina från Harvard University och Columbia University. simon@liberalis.se

Annons

USA:s president Barack Obama.

Foto: CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X