Efter reklamen visas:
Klimatskiftet Sverige – Maten – Topp 1

Simmar framtidens mat i bassäng på skånska slätten?

Forskningen är tydlig: vi måste ställa om våra matvanor radikalt för att klara klimatutmaningen. Och slaget om vad som ska bli framtidens mat är i full gång. Är svaret fisk på torra land – eller sallad som växer i havet?

Uppdaterad
Publicerad

En klassisk svensk jordbruksbygd. Stora maskiner och skitlukt. Skog som gränsar till öppna fält. En eller annan kossa. Röda hus och stolta bönder som driver företag med dygnet runt-öppet.

Där någonstans i den svenska myllan ligger den lilla Gretagården. Den har, namnet till trots, faktiskt ingenting med Greta Thunberg att göra – men däremot har den allt med klimatet att göra. Där inne, i stora runda tankar, gömmer sig nämligen något som kan vara ett svar på en av våra största klimatutmaningar: att ställa om vår matproduktion.