Simma 200 meter är som att springa 2 km

Simkunnigheten bland svenskar har försämrats, både bland barn och vuxna. Med en miniturné på landets badplatser har SLS i sommar jobbat för att öka vattenkunskapen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Enligt Karin Brand, generalsekreterare på SLS, har turnén varit lika populär som välbehövlig.
–Vi märker att det finns behov av mer kunskap. De flesta olyckor hade kunnat undvikas om kunskapen varit större, säger hon.
SLS har länge varnat för att simkunnigheten blivit sämre. En undersökning som Skolverket gjorde 2004, visade att 6 procent av eleverna i årskurs 5 i kommunala skolor och 4 procent i friskolor inte kunde simma.
Resultatet klassades som undermåligt, och kraven på simkunnighet skärptes år 2007 till att alla elever i årskurs fem skulle kunna simma 200 meter. Nästa år ska skolornas insatser följas upp.

Även bland vuxna lämnar simkunnigheten utrymme för förbättring. Många som säger sig kunna simma grundar nämligen den tron på något som de klarat av för mer än tio år sedan.
–Simkunskap är en färskvara, att simma 200 meter är lika konditionskrävande som att springa två kilometer, det är inte många som vet det, säger hon.

Annons
Annons
Annons