Silvio Berlusconi inför rätta igen

Under strecket
Publicerad
Annons

GENÈVE Den omstridda lagen som gett Italiens premiärminister Silvio Berlusconi rättslig immunitet underkändes i går av landets författningsdomstol. Korruptionsrättegången mot Berlusconi kan därmed återupptas.
Knappt hann den italienska ledaren lämna ifrån sig EU:s ordförandeklubba förrän han måste bereda sig på att ställas inför skranket. Författningsdomstolens beslut är tveklöst ett av Berlusconis största bakslag under hans tid vid makten.
Lagen om åtalsimmunitet seglade med lätthet genom både senaten och underhuset förra året. Den skyddade premiärministern och fyra andra högt uppsatta ämbetsmän (presidenten, båda talmännen i parlamentet och ordföranden i författningsdomstolen) mot rättsliga åtgärder så länge de sitter vid makten - och trädde i kraft lagom till det italienska EU-ordförandeskapet. Därmed avbröts korruptionsrättegången mot Berlusconi i juni 2003. Kritikerna har hela tiden hävdat att syftet med lagen var att förhindra en potentiellt förkrossande dom mitt under
ordförandeskapet.
Protesterna mot ”amnestilagen” har varit massiva i Italien; demonstrationer har avlöst varandra och debattvågorna om lagens giltighet har gått höga. Men medan kritikerna förkastat lagen, har Berlusconis allierade hävdat att premiärministern är utsatt för en politiskt motiverad häxjakt av vänstervridna utredningsdomare. Det har också framhållits att liknande immunitetlagar finns i andra EU-länder.

Men nu har alltså författningsdomstolen underkänt lagen om åtalsimmunitet. Lagen strider mot en central princip i den italienska grundlagen; att alla ska vara lika inför lagen, heter det i motiveringen.

Annons
Annons
Annons