Annons

Sill och lax lockvaror i julhandeln

Priserna på sill och lax dumpas i december för att sedan höjas ungefär lika mycket i januari. Det är ett tydligt mönster sedan sex, sju år.

Men priset på griskött går i motsatt riktning, visar månadssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Lax och sill har på senare år använts som lockvaror av matbutikerna i julhandeln, med tillfälliga prissänkningar i december på 20–30 procent vissa år. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT Bild 1 av 3

Hur den årliga julhandeln går är enligt branschfolk jätteviktigt för matbutikernas årsresultat. Arkivbild.

Foto: LEIF R JANSSON/TT Bild 2 av 3

Nötter är bara en av många vars försäljning lyfter säsongsmässigt i samband med julfirandet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 3

Prissättningen antyder att matbutikerna använder sillkonserver och rökt och gravad lax som lockvaror i julhandeln och täcker kostnaden för detta med högre priser på annan julmat.

Vissa av åren har det varit prisjusteringar på uppåt 30 procent för sill, ansjovis och lax, både när priserna dumpas i december och när priskorrigeringen kommer i januari. Trenden att griskött – dit bland annat julbordsfavoriter som revbenspjäll och skinka ingår – blir dyrare i december har tilltagit på senare år. I fjol höjdes grisköttpriset med 5,5 procent i december, för att därefter sänkas med 4,6 procent i januari.

Annons
Annons
Annons