Annons
X
Annons
X

Sifo: Svenskarnas syn på flyktingar har ändrats snabbt

De senaste dagarnas intensiva medieuppmärksamhet har tydligt påverkat svenskarnas syn på flyktingar, visar en unik undersökning från SvD/Sifo. Fler vill nu ha ett generösare flyktingmottagande, och förändringen är statistiskt säkerställd.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
[object Object]
Tusentals människor deltog i en manifestation på Medborgarplatsen på söndagskvällen. Foto: Maja Suslin/TT

De sägs ha blivit en väckarklocka, eller droppen som fick bägaren att rinna över, bilderna av den 3-årige Alan Kurdi. Klädd i röd tröja och små gymnastikskor, drunknad på en turkisk turiststrand, har han blivit en symbol för den omänskliga situationen för flyktingarna från Syrien på väg mot Europa.

Det var i onsdags förra veckan som bilderna av pojken började spridas i sociala medier, och på torsdagen dominerades de traditionella medierna av dem i många länder.

Men har uppmärksamheten lett till att svenskarna – för att använda tidigare statsminister Fredrik Reinfeldts (M) ord från ett uppmärksammat tal förra året – öppnat sina hjärtan för flyktingarna?

Annons
X

I början av förra veckan, precis innan bilderna på Alan Kurdi fick spridning, gjorde Sifo på uppdrag av SVT en undersökning om svenskarnas attityd till flyktingmottagning. SvD har nu under helgen bett Sifo ställa exakt samma fråga en gång till.

Resultatet visar att andelen svenskar som tycker att lagar och regler bör ändras så att vi tar emot fler flyktingar har ökat från 17 till 25 procent under dessa dagar. Skillnaden ligger klart över den statistiska felmarginalen.

Den drunknade Alan Kurdi bärs i land. Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Undersökningarna är gjorda på samma sätt, med samma urval, så det återstår bara yttre händelser för att förklara förändringen. Det har kommit en ny impuls helt enkelt, ny information som påverkar ställningstagandet, säger Toivo Sjörén, chef för opinion på Sifo.

Att opinionen ändras så snabbt är enligt honom ovanligt.

– Det är dels bilden av Alan Kurdi som haft stor genomslagskraft. Dels har det varit väldigt mycket medieuppmärksamhet på flyktingar överlag de senaste dagarna, och ett ökat tryck med flera manifestationer, säger Toivo Sjörén.

Den största rörelsen som skett är att färre personer i den nya undersökningen är tveksamma. Fler har alltså tagit ställning.

Men trots förändringen är det fortfarande bara var fjärde svensk som vill öka flyktingmottagandet, medan majoriteten vill behålla det på nuvarande nivå eller minska det.

På partinivå är det bara Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna som har tillräckligt stort väljarstöd för att analysera var för sig. Av S och M är det framförallt M-väljarna som blivit mer generösa i syn flyktingsyn de senaste dagarna.

Sifoundersökningen visar att även SD-väljarna har påverkats. Visserligen är de fortsatt klart mest negativa till flyktingmottagning av alla. Men andelen SD-väljare som vill behålla flyktingmottagandet på nuvarande nivå har ökat från 2 till 13 procent, en signifikant förändring.

Marie Demker är statsvetare vid Göteborgs universitet och forskar kring svenskarnas attityd till flyktingar. Hon konstaterar att Sifomätningen faller in i den långsiktiga trenden att svenskarna blir allt mer positiva till flyktingmottagning. Däremot är hon skeptisk till att de senaste dagarnas mediebevakning skulle påverka opinionen långsiktigt.

– En flyktig opinion kan studsa lite upp och ner, men man kan inte tillskriva den något långsiktigt värde. Om samma fråga ställs om en vecka igen, och om vi är tillbaka på samma nivå då, vad drar vi för slutsats då? säger Marie Demker.

Toivo Sjörén på Sifo tycker emellertid att det är relevant att mäta effekterna av sådana här händelser.

– Även kortsiktiga effekter är intressanta att notera om det leder till ändringar i politiken. Men om förändringarna blir varaktiga eller inte vet vi inte just nu, det får vi fortsätta att mäta.

Annons
Annons
X

Tusentals människor deltog i en manifestation på Medborgarplatsen på söndagskvällen.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 2

Den drunknade Alan Kurdi bärs i land.

Foto: TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X