Annons
X
Annons
X

Sifo: Moderaterna störst bland kvinnorna

Moderaterna blir åter största parti i SvD/Sifos väljarbarometer, om än med knapp marginal. Anna Kinberg Batras parti är dessutom allra populärast bland kvinnliga väljare. Vore det val i dag skulle fler kvinnor rösta på Alliansen än på de rödgröna.

Opinionsmätningar
[object Object]
Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ännu en månad har passerat i svensk politik då störst fokus riktats mot flyktingsituationen. Men den här gången ger oron i omvärlden inte avtryck i väljaropinionen.

I SvD/Sifos väljarbarometer för mars månad är Moderaterna ännu största parti på 26,9 procent. Socialdemokraterna noterar 26,2 procent, vilket är en signifikant uppgång jämfört med januari då partiet fick sitt sämsta resultat – någonsin – i mätningarna.

Dock rör sig inte något av riksdagens åtta partier signifikant uppåt eller nedåt i marsmätningen.

Annons
X

De mindre partierna inom Alliansen – C, L och KD – fortsätter att ligga lågt, i trakterna av sina valresultat. Även MP ligger nära siffrorna från 2014 års val. Inte heller Vänsterpartiet rör sig signifikant, men partiet ligger ett par procentenheter över valresultatet.

Sverigedemokraterna landar på 17 procent, vilket är i nivå med senaste månaders mätningar.

– Opinionen är relativt stabil, totalt sett. Det är väldigt små skillnader mellan blocken, med 41,5 för Alliansen och 39,6 för de rödgröna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Den enda påtagliga skillnaden Sjörén kan finna i dagens mätning är att det numera finns en signifikant skillnad mellan könen hos Moderaternas väljare: 29,2 procent kvinnor skulle nu rösta på partiet, mot 25,3 procent av männen.

– Moderaterna är numera det största kvinnopartiet. Någonting inom partiet gör att M just nu attraherar kvinnliga väljare. Exakt vad är svårt att säga, men de kommer från soffan och i stort sett alla partier utom V och MP, säger Toivo Sjörén.

Näst störst bland kvinnor är S med 24,6 procent. Det är första gången sedan valet M går om S hos just kvinnor.

Vore det val i dag skulle 44 procent av kvinnorna rösta på Alliansen och 41 procent på de rödgröna. För Socialdemokraterna är det här en tydlig utmaning, menar Sjörén.

– De rödgröna brukar vara lite starkare hos kvinnor än hos män. Det här blir en utmaning för partierna.

I synnerhet i de lägre åldersgrupperna har S-ledaren Stefan Löfven svårt att locka kvinnor. Under 50 år röstar bara 16,2 procent av kvinnorna på S, att jämföra med 34,6 procent för de över 50 år.

– Det är gigantiska skillnader som är svåra att tackla och kan skapa spänningar inom partiet.

Annons

Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X