Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Sifo: M behöver nytt mirakel

Nu måste Fredrik Reinfeldt överträffa mirakelvändningen från 2010. I dagens SvD/Sifo ligger alliansen nästan 17 procentenheter efter de rödgröna, och så mycket har ett block aldrig hämtat in på så kort tid. Sju månader före valet får Annie Lööfs Centerparti sitt sämsta resultat sedan Sifo började mäta 1967.

Foto: TT (ARKIV)

Och så var det över för regeringen Reinfeldt, som bara blev en borgerlig parentes i det socialdemokratiska Sverige.

Så såg det ut i SvD/Sifos väljarbarometrar runt årsskiftet 2009/2010, men i februari började återhämtningen. Moderaterna lyfte och skillnaden mellan blocken krympte från drygt 10 till ganska blygsamma 3,4 procentenheter. Sedan kom den dramatiska vändningen i maj.

Fredrik Reinfeldt kunde sitta kvar och skriva historia: Inte sedan 1800-talet har någon borgerlig statsminister regerat lika länge.

Annons
X

Vändningen för fyra år sedan har länge varit en mental tröstfilt för de borgerliga. Det såg ju ungefär lika illa ut förra gången, men gick bra ändå.

Men år 2014 är februarimätningen svart som vinternatten för alliansledarna. Bara en borgerlig fakir kan finna någon glädje i följande budskap från väljarna.

 • Regeringspartierna har nu tillsammans stöd av bara 36 procent av väljarna.
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är en nästan chockerande svag siffra. Under nästan fem Sifodecennier har de samlade sympatierna för de borgerliga varit lägre bara vid två tillfällen. De inträffade i december 1992 och januari 1993, när Carl Bildt ledde en splittrad borgerlig regering under en djup ekonomisk kris.

  • Centerpartiet kan rista ett nytt streck i väggen på partihögkvarteret.

  2,8 procent är all-time-low i Sifo:s 46-åriga mäthistoria och en upplysning till Annie Lööf om att förra vinterns kris inte alls är över. Då straffade väljarna partiet för ett nyliberalt programförslag, och Centerledningen har hanterat detta genom att försöka låta mer som det landsbygdsparti man en gång var.

  Men dagens Sifosiffra pekar på att partiet just nu blivit irrelevant för både traditionella landsbygdsväljare och storstadsliberaler.

  Den statistiska felmarginalen för Centern är ± 0,7 procentenheter och det betyder att stödet ligger mellan 2,1 och 3,5 procent. En sak är därmed statistiskt säker: Centerpartiet ligger under riksdagsspärren.

  • Gapet mellan blocken är 16,8 procentenheter.

  Det kan alltså jämföras med gapet i februari 2010 på drygt 3 procentenheter. Scannar vi Sifo:s 567 mättillfällen så har det röda/rödgröna försprånget varit större vid bara 17 tillfällen, nästan alla under den ovan nämnda Bildtregeringen.

  Och en gång under den - för regeringen Reinfeldt - svarta vintern 2008. Men då var det två och ett halvt år kvar till valet, nu är det sju månader.

  • Moderaterna har stöd av 22,8 procent av väljarna.

  Stödet ligger dryga 7 procentenheter under valresultatet 2010 och Fredrik Reinfeldts parti har inte haft så svaga opinionssiffror hos Sifo sedan just 2008.

  • Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren.

  OK. Det är ju bara som det brukar vara för KD.

  I förra veckans Godmorgon, världen! i Sveriges Radio talade Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson om ett ”Sören Holmberg-trauma” i svensk politik.

  Det vill säga att ingen vågar göra det som statsvetarprofessor Holmberg gjorde förra mandatperioden, när han sa att stalltipset är att ”regeringen Reinfeldt är rökt” - och fick fel.

  S-sidan kan ha intresse av att sätta förlorarstämpeln på Fredrik Reinfeldt. Partiets två senaste val visar hur skadskjutna statsministerkandidater - Göran Persson och Mona Sahlin - kan sänka ett regeringsalternativ.

  Men det kan vara livsfarligt om valarbetarna börjar tänka att saken är klar. ”Det kommer att bli jobbigt” inskärpte Stefan Löfven på en partikonferens i veckan. ”Vi kan klara det, men det är ingenting som är givet”.

  ”Vi kan klara det” kommer alliansledarna också att säga till sina partier, och här är något de kommer att hänga upp sina förhoppningar på.

  • Många M-väljare har ”gått till soffan” och kan vara ganska lätta att vinna tillbaka.
  • Socialdemokraterna kommer att backa när partiet konkretiserar sin politi.
  • Mittenväljarna kommer till sist att välja borgerligt, för att inte ge inflytande till V och MP.
  • Stefan Löfven är en oerfaren politiker, och även om skillnaden har minskat har väljarna fortfarande större förtroende för Fredrik Reinfeldt.
  • Löfvens regeringsalternativ är otydligt, och regeringsfrågan blir viktigare ju närmare valet kommer.

  Så kan det vara, men SvD/Sifos februarimätning sliter tröstfilten ur famnen på de borgerliga. Sju månader före valet ser det betydligt värre ut än förra gången.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X