Analys

Andreas Cervenka:Siffrorna som avslöjar varför krisen är kvar

Andreas Cervenka

Att sluta duscha och bara använda deodorant för att hålla sig fräsch är en metod som långsiktigt inte imponerar på omgivningen. Politikernas snabbt ihopsnickrade finanskriskurer har på samma sätt handlat väldigt mycket om att bota symptomen och väldigt lite om att ta itu med grovjobbet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Få människor älskar kritik. Extra irriterande är det när en odör av sanning kan anas i varmluftströmmen av synpunkter. Särskilt om man anser att den som levererar omdömet tillhör begåvningsreserven.

Den reaktion som följde på Standard & Poor's nedgradering av USA:s kreditbetyg var därför högst mänsklig. Att det handlade om att fel personer trampat på en öm amerikansk tå mer än något annat bekräftades av att S&P:s kritik inte innehöll så mycket som spårämnen av nyheter. President Barack Obamas egen underskottskommission släppte redan i december ifjol sin rapport i ämnet, en osande skrift med titeln ”Sanningens ögonblick” som får S&P:s analytiker att framstå som konflikträdda curlingföräldrar. De senare påpekade ju bara ganska försynt att USA:s beräknade lånebehov de närmaste tio åren uppgår till 50 000 miljarder kronor, en ökning av skuldberget med 55 procent. Inräknat de besparingar som inte ens är påbörjade. Att belöna ett sådant beteende med tre guldstjärnor vore helt enkelt ett hån mot välskötta ekonomier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons