”Sifferlösa avtal bäddar för godtyckliga löner”

Lenita Granlund och Johan Ingel­skog
Lenita Granlund och Johan Ingel­skog Foto: Kommunal

Att gå SKL till mötes i i sifferlösa avtal utan höjda lägstalöner är ett slag i ansiktet på medlemmarna, som vi aldrig kommer att acceptera. Det skriver Kommunal i en slutreplik

Under strecket
Publicerad
Annons

Helene Fritzon på SKL påstår att de visst värnar den svenska modellen. ”Vi har haft löneavtal som bygger på lokal lönebildning och individuell lönesättning i tjugo år,” skriver Fritzon i sin replik. Men avtalen som vi haft i över tjugo år innehåller inte bara lokal lönebildning och individuell lönesättning. De innehåller också säkerställda löneökningar till Kommunals medlemmar och anställda i vård och omsorg, något som Kommunal överhuvudtaget inte är beredda att förhandla bort.

Sifferlösa avtal ökar risken för att lönerna sätts godtyckligt. Redan underbetalda arbetare inom vård och omsorg kommer att förbli underbetalda och att lönediskrimineringen av kvinnor cementeras. Risken är också att man skapar en tystnadskultur, där ingen vågar påtala brister i vård och omsorg. Det är allvarligt både för de anställda och för brukare/vårdtagare. ”Vi har just tecknat avtal med såväl lärarorganisationerna som Vårdförbundet och Fysioterapeuterna”, skriver Fritzon och nämner ömsesidig tillit mellan parterna kring att lönerna ska bestämmas lokalt ute i verksamheterna – inte i centralt fastställda nivåer.

Annons
Annons
Annons