Siffergräl delar löneförhandling

Mitt i de medlingsförhandlingar som just inletts startar ett siffergräl mellan LO- förbundet Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting.

Under strecket
Publicerad
Annons

Arbetsgivarna hävdar att felaktiga uppgifter förekommer om vad Kommunals medlemmar tjänar. Omdömeslöst, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn, om påståendet.
Att medellönen för Kommunals medlemmar är drygt 17 200 kronor är parterna överens om, liksom att nära 30 000 av medlemmarna tjänar under 15 000 kronor. Men arbetsgivarna anser att de jämförelser som görs med andra sektorer haltar - och vill lägga på vad arbetstidsförkortning, semester, pensionsavsättningar och ersättning för obekväm arbetstid är värd. Då får månadslönen ett värde på 21 170 kronor för en undersköterska över 40 år, enligt arbetsgivarna.

– Vi vill bara visa på att de här komponenterna finns när lönelägen ska jämföras, säger Annelie Löfqvist, direktör för arbetsgivarpolitiska frågor på Sveriges Kommuner och Landsting.
Men Ylva Thörn avfärdar arbetsgivarnas resonemang med att det handlar om helt nya beräkningsgrunder som hon kallar nära ohederliga. Det strider också mot det sätt som genomsnittslöner brukar redovisas på
arbetsmarknaden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons