Annons

Publiken älskade att bli uppretad av Siewert Öholm

Foto: Eero Hannukainen/IBL

Siewert Öholm somnade in på onsdagsmorgonen, 77 år gammal. Öholm blev mest känd som programledaren som älskade att få till debatter. Ibland med kontroversiella åsikter som provocerade. Men publiken drogs till hans program och älskade att bli uppretad.

Under strecket
Publicerad

Siewert Öholm föddes i Husby i Dalarna och de flesta kanske minns honom som programledare på SVT-programmen ”Kvällsöppet”, ”Nattcafé” och ”Svar direkt”. Mest känd blev han nog för sitt angrepp på hårdrocken 1984, då han tog dit den unge journalisten Anders Tengner, som stod där ensam och fick ta emot ovett för att bandet W.A.S.P. körde en ”shock rock”-image med ett våldsamt och sexuellt budskap.

Det tog 30 år innan Anders Tengner och Siewert Öholm träffades igen. Det var 2015 som dokumentären ”Siewert och sågklingan” spelades in och i samband med den sa Öholm: ”Anders Tengner var ung, och han var ju chef för den här tidningen som han ville skulle få vind i seglen. Men jag skulle nog ha varit ömsintare mot honom 2016 än vad jag var 1984. Mycket har hänt med Anders och med mig.”

Annons
Annons
Annons