Annons

Siemens köper svensk turbintillverkning

Siemens övertar klassisk svensk turbintillverkning. Det tyska jätteföretaget blir med köpet en av Sveriges största arbetsgivare.

Under strecket
Publicerad

EU och USA:s justitiedepartement har godkänt Siemens köp av franska Alstoms tillverkning av industriturbiner. En viktig beståndsdel är tillverkningen av medelstora gasturbiner i Finspång. Viss produktion finns i Ludvika.

2 200 anställda byter från Alstom till Siemens. Det är andra gången på fyra år som denna produktion med rötterna i DeLavals Ångturbin och bröderna Ljungströms turbinfabrik, tillsammans Stal Laval, byter ägare. 1999 slog ABB samman sin kraftgenerering med Alstom till ett företag med 54 000 anställda. Året efter köpte Alstom ut ABB. Totalt erhöll ABB närmare 25 miljarder kronor. I likhet med ABB har Alstom hamnat i stora svårigheter. Man tvingas nu sälja sina bästa verksamheter. Tillverkningen av industriturbiner är lönsam medan Alstoms produktion av större kraftturbiner plågas av svårigheter. En sådan turbin som tillverkas i en före detta ABB-fabrik i Schweiz har inte hållit måttet och Alstom hotas av skadeståndskrav i miljardklassen. Totalt övertar Siemens Kraftgenerering 6 500 anställda i England, Sverige, Tyskland och Tjeckien. Siemens har saknat tillverkning av mindre turbiner och betraktar köpet som strategiskt viktigt. Den totala köpeskillingen är cirka 10 miljarder kronor. Före övertagandet hade Siemens Kraftgenerering 26 000 anställda medan hela koncernen räknar 400 000. I Sverige sysselsätter Siemens 3 400, ett tal som nu kommer att närma sig 5 600.

Annons
Annons
Annons