Sidenvägen ska öka Pekings politiska makt

Kinas nya sidenväg är mycket mer än bara ett infrastrukturprojekt – det är en del av president Xi Jinpings plan att göra Kina till en världsledande nation, enligt experter.
Kinas nya sidenväg är mycket mer än bara ett infrastrukturprojekt – det är en del av president Xi Jinpings plan att göra Kina till en världsledande nation, enligt experter. Foto: Andy Wong/AP/TT

Med investeringar på nära 600 miljarder dollar världen över skaffar sig Kina genom sin nya sidenväg enormt ekonomiskt inflytande.

Men det slutar inte där. Pekings planer med jätteprojektet handlar också om byggandet av en ny världsordning, där Kina står i centrum.

Under strecket
Moa Kärnstrand/TT
Publicerad
Annons

Ett nät av vägar, höghastighetståg, hamnar, energi och annan infrastruktur som ska underlätta Kinas handel med världen. Det var främst så som Kinas president Xi Jinping 2013 lanserade sitt flaggskeppsprojekt, som blev känt som "den nya sidenvägen". Namnet syftade på de handelsvägar som på medeltiden blev startskottet för Kinas handel – den som i modern tid byggt landets ekonomiska makt.

Det är lätt att tro att Belt and road–projektet som det egentligen heter, en av världens största infrastruktursatsningar någonsin, handlar om just vägar och broar. Men i själva verket är det bara en liten del, säger Kinakännaren Nadège Rolland vid The National Bureau of Asian Research i Washington, till TT.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons