Annons
X
Annons
X

Sida bidrar till lägre priser på p-stavar

Sida hjälper läkemedelsföretaget Bayer HealthCare att halvera priserna på p-stavar. Den privata konsumtionen ska stimuleras för att fler människor som lever i fattigdom ska få råd med preventivmedel.

[object Object]
Apotekspersonalen gör ett viktigt arbete när de byter till det läkemedel som har lägst pris, skriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Detta är första gången Sverige är med och ställer en garanti där det svenska biståndsorganet verkar för att få marknaderna att fungera inom det som kallas Advanced Market Commitment, en överenskommelse bland givare för att subventionera framtida vaccin eller läkemedel som ännu inte finns tillgängliga.

Syftet med garantin är att minska riskerna för Bayer HealthCare och försäkra att 27 miljoner p-stavar säljs. I utbyte förbinder sig läkemedelsföretaget att sänka priset på p-stavar av märket Jadelle från 18 dollar till 8,50 dollar i mer än 50 länder.

Bakom projektet står den så kallade Garantiklubben där bland annat Bill Clinton och Bill och Melinda Gates ingår. Förutom Sverige står även Norge, Storbritannien och USA bakom insatsen. Sidas del av garantin omfattar 300 miljoner kronor av totalt 1,5 miljarder kronor.

Annons
X

Idag saknar åtskilliga miljoner kvinnor i låginkomstländer preventivmedel, trots att de inte vill bli gravida. Målet med projektet är att undvika 28 miljoner oönskade graviditeter fram till 2018. Det kan i sin tur sänka vårdkostnaderna med uppemot 1 600 miljarder kronor.

– I juli 2012 försäkrade globala ledare att kvinnor runt om i världen ska få bättre tillgång till fler alternativ av preventivmedel. Idag är vi ett steg närmare att fullfölja det löftet, sa Melinda Gates under onsdagen enligt ett pressmeddelande.

Under de senaste åren har Sida mångdubblat antalet garantier, men fortfarande har det svenska biståndsorganet aldrig behövt betala ut faktiska pengar på grund av sådana biståndsinsatser. Mycket pekar nu på att metoden kan bli vanligare bland utvecklingssamarbeten. Sida har ett tak på 10 miljarder kronor för ändamålet och utnyttjar idag mindre än hälften.

Annons
Annons
X

Apotekspersonalen gör ett viktigt arbete när de byter till det läkemedel som har lägst pris, skriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X