Annons
X
Annons
X

”Sicko” berör oss också

Utblottade patienter dumpas på gatan för att de inte kan betala sjukhusräkningen.

Cancersjuka tvingas avstå från livräddande behandling.

När sjukvårdens vinstintressen löper amok blir patienternas vårdbehov en vara underordnad profiten.

Annons
X

Michael Moores målande och näst intill groteska nidfilm om dagens urartade amerikanska sjukvårdsystem, ”Sicko”, borde sända chockvågor även till våra europeiska ”mönsterländer”.

Så illa kan det alltså bli om privata vinstintressen totalt får styra vården.

Det mesta känns seriöst och väldokumenterat i filmen men också övertydligt, känslosamt och snyftigt tillrättalagt. För att inte tala om det parodiska, totalt okritiska, besöket i den kubanska sjukvården. Kubas egen propagandaapparat kunde inte ha gjort det bättre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Visst, vi kan luta oss tillbaka i biofåtöljerna och tänka; stackars amerikaner, hur långt ska det gå innan något händer, innan folket reser sig unisont i någon sorts allmän hälsorevolt?

  Men, samtidigt finns det ett uns av brännande sanning som berör även oss, en stilla tickande varningsklocka vi kanske ändå borde lyssna till i dessa privatiseringarnas och privatförsäkringarnas gyllene tidevarv.

  För - och detta är överraskande och helt nytt - filmen handlar inte i första hand om de nästan 50 miljoner amerikaner som står utanför och inte har råd med någon sjukförsäkring. Det har vi redan läst och hört om i otaliga dokumentärer. Nej, nu är det de redan försäkrade, de vi trodde var någorlunda tryggade, som talar.

  Som 37-åringen som avled i sin njurcancer för att bolaget vägrade honom tillgång till benmärgstransplantationen som kunde ha räddat hans liv, eller paret som fick sälja hus och hem för att de varken hade råd med bolagets höga självrisker eller dyra läkemedel de inte ersattes för.

  I dagens USA räcker det inte med att ha en sjukförsäkring för att vara garanterade en god sjukvård. Det är nämligen försäkringsföretagen och deras egna medicinska experter som avgör vilka undersökningar och behandlingar som ska anses motiverade i varje enskilt fall. Och här handlar det uppenbarligen långt ifrån alltid i första hand om medicinska hänsynstaganden.

  Ju mer restriktiva dessa inhyrda medicinska experter är, desto större blir vinsten för bolaget, hävdar Moore. Desto större också de speciella bonus försäkringsläkarna kan roffa åt sig. Jag säger medvetet roffa för det handlar om liv eller död - för patienten alltså.

  För läkarna innebär fler nej istället ett eller flera steg uppåt på karriärstegen.

  Men det finns de som reagerar och inte vill spela med längre.

  Vittnesmålen med de avhoppade försäkringsläkarna tillhör de starkaste inslagen i filmen.

  Jag har officiellt inte gjort mig skyldig till något brott men jag är ändå skyldig till en annan människas död genom att säga nej till en livräddande behandling, berättar en av dem.

  Tankeväckande för oss som fortfarande vill ha en ”we-sjukvård”, inte en ”me-sjukvård” som Michael Moore kallar det amerikanska systemet.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X