Siba-chefen vittnar om kidnappningen

I dag inleds rättegången mot Fabian Bengtssons kidnappare i Göteborgs tingsrätt. Förhandlingen beräknas pågå under två veckor och hålls i säkerhetssalen. För första gången sedan Fabian Bengtsson släpptes den 3 februari ska han åter möta de män som misstänks ha hållit honom fången under 17 dagar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Klockan 13.00 i dag inleder kammaråklagare Peter Larsson sin framställan inför rätten och presenterar de bevis han menar binder de tre åtalade männen till brotten.
Som SvD tidigare har berättat misstänks en 43-årig man och en 25-årig man för människorov och försök till grov utpressning medan en 27-årig man enbart åtalas för försök till grov utpressning.
Den senare har enligt åklagaren enbart varit ute efter att tjäna pengar och har ingen koppling till de övriga två. 27-åringen skickade ett stort antal hotfulla sms till Fabian Bengtssons pappa Bengt Bengtsson och påstod sig veta var den kidnappade fanns. Samtliga åtalade har erkänt.
Sibadirektören Fabian Bengtsson hölls inspärrad 17 dygn i en ljudisolerad låda i en lägenhet i Göteborg, från 17 februari till och med den 3 februari. Han har vittnat om att ytterligare en man skulle ha funnits i lägenheten och därför tror polisen att det finns fler inblandade gärningsmän.

I morgon ska Fabian Bengtsson själv vittna inför Göteborgs tingsrätt och berätta med
egna ord om vad som hände och hur han upplevde tiden i fångenskap. Det är första gången på nära fem månader som han ser två av förövarna. Han ska även höras vidare under torsdagsförmiddagen enligt tingsrättens preliminära förhandlingsplan.
Därefter gör förhandlingen ett uppehåll till måndagen den 4 juli då de tre tilltalade misstänkta männen ska höras. Dagen därpå hörs ett antal vittnen, bland annat Sibas informationschef Johanna Eurén samt spaningsledaren Sven Ahlbin. Även Fabian Bengtssons pappa och en bror kommer att höras.
Sedan inleds parternas pläderingar. Rättegången beräknas avslutas på torsdag den 7 juli, men måndagen och tisdagen i veckan därpå är avsatta som reservdagar, om det behövs mer tid. Dom beräknas falla två veckor efter avslutad förhandling.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons