Annons

Nätförsäljning sänker butikskedjor i Storbritannien

Pizzakedjan Franco Manca har expanderat hårt i London. Från 10 till 33 restauranger på tre år. Nu har bolaget tvingats vinstvarna och aktien har tappat 30 procent av sitt värde.
Pizzakedjan Franco Manca har expanderat hårt i London. Från 10 till 33 restauranger på tre år. Nu har bolaget tvingats vinstvarna och aktien har tappat 30 procent av sitt värde. Foto: Jeffrey Blackler/All over press

Flera restaurang- och butikskedjor har gått omkull i Storbritannien sedan årsskiftet och nu hotas hela shoppingdistrikt. Britternas förändrade vanor är ett skäl, brexit ett annat.

– Nätförsäljning har orsakat stora problem för butikskedjorna, men den påverkar också restaurangerna, säger Jonathan Reynolds, handelsexpert på University of Oxford.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Under den så kallade svarta onsdagen i slutet av februari gick två stora kedjor omkull i Storbritannien. Först meddelade leksakskedjan Toys’R’Us att den ansöker om konkurs. Samma dag offentliggjorde elektronikjätten Maplin att förhandlingarna med en köpare kollapsat. Också Maplin ansökte om konkurs.

De två kedjorna hade sammanlagt 5 500 anställda och 300 butiker runt omkring Storbritannien. Samma dag meddelade restaurangkedjan Prezzo att de stänger en tredjedel av sina 300 restauranger.

Annons
Annons
Annons