Annons
X
Annons
X

Ship to Gaza stormades - flera döda

Upp till 16 personer har dödats i Israels stormning av fartygen i aktivistkonvojen Ship to Gaza, rapporterar israelisk tv, enligt AFP. Ett 60-tal personer ska ha skadats enligt flera nyhetsmedier. Med på aktionen finns flera kända svenskar.

De sex fartygen i aktivistkonvojen Ship to Gaza, som ska frakta förnödenheter till befolkningen i Gaza, bordades i morse av israelisk militär. Antalet döda anges till mellan 14 och 16, rapporterar den privata israeliska tv-kanalen Arutz Eser (Kanal 10). De flesta av de döda är turkar, uppger turkiska aktivister i Gazaremsan enligt AFP. Enligt dessa Gazabaserade källor har minst 15 liv krävts under räderna ombord.

Alla dödsoffren ska ha krävts på samma fartyg, men på vilket framgår inte. Enligt tv-kanalen Al Jazeera har israeliska sjukhus högsta beredskap för att ta hand om skadade personer.

Den israeliska tidningen
Haaretz, som hänvisar till turkiska NTV, rapporterar att ett sextiotal personer skadats.

Annons
X

Enligt Arutz Esers källor anfölls israeliska soldater av yx- och knivbeväpnade personer på fartyget, och öppnade då eld. Om de döda är aktivister eller soldater eller både och är oklart. Enligt turkiska obekräftade uppgifter ska 10 aktivister ha dödats, skriver
Jerusalem Post.

Kanal 10 rapporterar att dödssiffran kan komma att stiga. Kommandosoldaterna som bordat konvojen söker fortfarande igenom skeppen och möter ofta våldsamt motstånd från propalestinska aktivister, enligt Reuters.

Talesmannen för Ship to Gaza i Sverige Mikael Löfgren säger till SvD.se att samtliga sex fartyg är beslagtagna och passagerarna tillfångatagna. På tre av fartygen finns 11 svenskar, bland annat författaren Henning Mankell, konstnären Dror Feiler och religionshistoriker Mattias Gardell.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Av hänsyn till anhöriga vill Mikael Löfgren inte säga vem som befinner sig på vilken båt.

  – Vi fick ett telefonsamtal från Dror Feiler, som var ombord på vår båt Sofia, vid halv fem i morse och han hörde då skott från fartygen som bordades. Aktionen inleddes strax före halv fem.

  Han uppger att Sofia bordades en kvart senare. Ombord finns ett tiotal svenskar.

  – Fartygen har dessutom bytt kurs och såvitt jag förstår strävar de in mot Ashdod i Israel, säger Löfgren.

  Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet, har haft kontakt med riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, som är ombord på ett av Gazaskeppen. Det sista man hörde var ett sms klockan 5 imorse.

  – Det var ett ofullständigt sms, det stod bara ”de är”. Vi antar att det skulle stå ”de är på väg”, säger Peter Eriksson till SvD.se.

  I samma ögonblick kom också Kaplans senaste inlägg på Twitter: ”De försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!”

  Tidigare hade Kaplan ringt och berättat att en av de övriga båtarna, inte den han befann sig ombord på, stormats, berättar Peter Eriksson.

  EU:s utrikes- och säkerhetskommitté har sammankallats till ett möte på måndagseftermiddagen.

  – Dessutom står vi i kontakt med det turkiska UD eftersom de här händelserna tycks ha utspelat sig på ett turkiskt fartyg.

  Bildt betonar att mycket litet är känt om vad som hänt med fartygen.

  Israels militära censorer har förbjudit all rapportering om att människor dödats, eller skadats och förts till sjukhus, efter uppgifterna i israelisk tv.

  Ship to Gazas konvoj består av sex fartyg med hundratals aktivister, däribland affischnamn som författaren Henning Mankell. Konvojen är lastad med 10 000 ton förnödenheter, men också hundratals aktivister och målet är att bryta Israels blockad mot Gaza.

  Israel har den senaste veckan försökt stoppa fartygens färd mot Gaza på diplomatisk väg, men utan att lyckas.

  – Vi tänker inte låta flottan nå Gaza eftersom detta är en kränkning av Israels suveränitet, sade Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon förra veckan.

  Å andra sidan har Israel, för att inte tappa anseende, flera gånger sett genom fingrarna och släppt igenom de sjöburna hjälpsändningar Ship to Gaza skickat sedan 2008. Men de lasterna har varit mycket mindre än de 10 000 ton förnödenheter som nu är på väg.

  Såväl Israel som Egypten håller Gazaremsan i blockad på grund av Hamas-styret där. Hamas har vunnit demokratiska val, men är samtidigt terroriststämplat.

  Hamas manar araber och muslimer till ”uppror” efter den israeliska räden, rapporterar AFP.

  Turkisk polis har hindrat demonstranter som försökt storma Israels konsulat i Istanbul i protest mot flotträden i Medelhavet, rapporterar medier i den turkiska storstaden.

  Demonstranterna kastade sten och slogs med polisen, framgår av CNN Türks och NTV:s sändningar. Gazaaktionen är delvis organiserad av Turkietbaserade organisationer och personer.

  Foto: REUTERS

  Mer om Ship to Gaza

  TT - Stockholm

  Annons
  Annons
  X
  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X