Annons
X
Annons
X

Ship to Gaza flaggar för ny konvoj

Ship to Gaza flaggar nu för en ny fartygskonvoj som ska gå mot Gaza någon gång i höst – om inte Israel häver blockaden.

– Jag är absolut inte främmande för att åka med igen, säger Henning Mankell till SvD.se.

Koalitionen bakom Ship to Gaza/Frihetsflottan har samlats i Stockholm för att fortsätta sitt gemensamma arbete för att häva blockaden mot Gaza. Om inte detta sker kommer troligen en ny – och denna gång betydligt större hjälpkonvoj, ”Frihetsflottan 2.0”, att lätta ankar mot Gaza.

Det säger konstnären och Ship to Gaza-aktivisten Dror Feiler till SvD.se några timmar före en utlyst presskonferens i Stockholm på onsdagen.

– Vi planerar i sådana fall en ny flottilj mot Gaza, som förhoppningsvis blir större och så klart mer lyckosam än den förra och med olika organisationer som åker med på resan, säger Dror Feiler som skadades lindrigt när israeliska soldater stormade den förra fartygskonvojen.

Annons
X

När åker ni i sådana fall?

– Vi kommer att åka snart. Till hösten ska detta kunna bli av.

Författaren Henning Mankell var med på den förra turen i slutet av maj som alltså slutade i katastrof när israeliska trupper bordade flottan.

De flesta av de totalt 700 aktivisterna färdades med den turkiska färjan Mavi Marmara och det var också där som nio turkiska passagerare sköts till döds innan fartygen tvingades till hamn i Israel.

Trots detta lutar mycket åt att Mankell även denna gång kommer att finnas med ombord.

– Om inte andra påtryckningar mot Israel ger tillräckligt resultat får man fråga sig om detta bör göras om igen. Då är jag absolut inte främmande för att åka med igen. Jag tycker att det är korrekt att man gör det här om inte israelerna häver blockaderna, då är det nödvändigt att agera på något sätt, säger han till SvD.

Henning Mankell, som själv inte är aktivt inkopplad i planerna kring den kommande konvojen, är mycket kritisk till hur det slutade senast.


Hade de velat stoppa båten borde de rimligen ha angripit roder och propellrar så hade det varit bra med det. Nu bar de sig väldigt dumt åt. Jag har en del kontakter, och det senaste jag har hört nu är att israelerna gått med på att lämna ut materiel från bordningen till en internationell undersökningskommission. Det är en reträtt från deras sida.

– Jag kan inte vara främmande för att åka med igen.

På Ship to Gaza-mötet i Stockholm fanns representanter för den omstridda turkiska hjälporganisationen IHH, Ship to Gaza-Grekland, Free Gaza Movement, Palestinian International Campaign to end the siege on Gaza och European Campaign to end the siege on Gaza.

Även representanter för nystartade Ship to Gaza-Frankrike ska finnas på plats.

Enligt Uri Rothman, andreman på Israels ambassad i Stockholm, är det för tidigt att svara på hur Israel kommer att agera om en ny flotta försöker nå Gaza i höst. Han berättar att vissa av de beslagtagna sakerna redan lämnats tillbaka.

– Resten har ännu inte undersökts tillräckligt. Jag kan inte svara på när eller om allt kommer att lämnas tillbaka, säger han.

Uri Rothman menar också att havsblockaden mot Gaza är tillåten enligt internationell lag, och att den internationella kvartetten (EU, USA, FN och Ryssland) uppmanar internationella hjälporganisationer att nå Gaza landvägen.

Sedan den förra konvojen har Israel lättat på blockaden genom att tillåta fler varor i Gaza.

– Men det är inte några fler tillåtna varor som folket i Gaza behöver, de behöver fullständiga mänskliga rättigheter, säger Huwaida Arraf som sitter i styrelsen för Free Gaza Movement, en av de organisationer som igår möttes i Stockholm.

Frihetsflottan 2.0 kommer inte att ha med sig vapen, men om de angrips kommer de att försvara sig med hjälp av civil olydnad.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X