Shiamilis bryter vapenvila

Under strecket
Publicerad
Annons

BAGDAD Den radikale shiamuslimske ledaren Muqtada Sadr manade i går åter till uppror mot de utländska styrkorna i Irak och den två månader gamla vapenvilan mellan Sadr och USA-koalitionen tycks nu kollapsa.
Enligt rapporter från Bagdad förberedde sig anhängare till Sadr för strid med amerikanska och brittiska styrkor i huvudstaden och i Basra, den största staden i södra Irak.
Samtidigt rasade strider i den heliga staden Najaf som enligt USA-militären utlöstes av att ”ett stort antal militanta” attackerade en polisstation. De betecknades som de häftigaste i området sedan i våras. När guvernören bad om hjälp satte USA in helikoptrar och anklagade Muqtada Sadrs Mahdimilis för att ha legat bakom attacken.
”Det här är ett klart brott mot vapenvilan som förhandlades fram i juni”, skrev USA-militären i ett uttalande enligt Reuters.
En amerikansk soldat dödades och en av de amerikanska helikoptrarna sköts ned under striden.

I Mahawil, knappt åtta mil söder om Bagdad, miste minst sex människor livet då
beväpnade män först öppnade eld mot en polisstation, varpå ett par minuter senare en självmordsbombare körde fram en minibuss som exploderade framför byggnaden. Fler än 20 angavs som skadade i explosionen. Den irakiska polisen har utsatts för ett flertal liknande attentat under det senaste året.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons