Shell redo att lägga 70 miljarder på bolagsköp

Oljebolaget Shell är redo för att växa genom uppköp. Efter att ha förenklat sin ägarstruktur är bolaget berett att köpa för 70 miljarder kronor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Från och med igår är oljebolaget Shell ett nytt bolag. Då försvann det dubbelstyre bolaget haft sedan 1907, med 60 procent holländskt och 40 procent brittiskt ägande. Shell är numera ett företag med en styrelse och en koncernledning.

Efter sammanslagningen är Shell enligt Financial Times redo att växa genom uppköp och oljejätten har satt siktet på bolag värda uppemot 70 miljarder kronor. Energibolaget BG Group pekas, trots ett börsvärde som långt överstiger den nämnda storleksnivån, ut som en av uppköpskandidaterna. BG Groups aktie steg igår 4 procent.
Shell säger att stora uppköp är osannolika i det korta perspektivet. Samtidigt gör den nya bolagsstrukturen det enklare för Shell att köpa bolag genom att betala med egna aktier. Enligt Financial Times sa dessutom företrädare för Shell igår att sammanslagningen av företaget gör det möjligt för Shell att delta i konsolideringen av oljebranschen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons