Annons

Sharpevillemassakern öppnade världens ögon

En folkmassa i Sharpeville den 21 mars 1960 – bara några timmar innan polisen öppnade eld.
En folkmassa i Sharpeville den 21 mars 1960 – bara några timmar innan polisen öppnade eld. Foto: AP

”För några decennier sedan förenades stora delar av världen i motståndet mot den sydafrikanska rasåtskillnadspolitiken, apartheid, en kamp som dagens ungdomar verkar vara tämligen okunniga om. Kan du inte berätta om den händelse som fick kampen att starta på allvar, Sharpevillemassakern?”

Under strecket
Publicerad

Jovisst. Jag har bloggat om apartheid och dess rötter förr, men aldrig om händelserna i Sharpeville. Apartheidsystemet kännetecknade det officiella sydafrikanska samhället redan på 1950-talet, men den incident som verkligen öppnade omvärldens ögon var Sharpevillemassakern.

Det började som en fredlig demonstration. Den 21 mars 1960 protesterade många svarta mot Sydafrikas passlagar. Initiativtagare till demonstrationen var befrielserörelsen Pan Africanist Congress. Demonstranterna skulle ta sina passböcker, som de enligt lag alltid måste bära med sig, gå till närmaste polisstation och lämna in dem. Om de arresterades skulle de fredligt låta det ske. Utanför polisstationen i Sharpeville tappade polismännen besinningen och öppnade eld. För att ge en så konkret bild av massakern som möjligt väljer jag att återge vad Humphrey Tyler från Drum Magazine, den enda reportern på platsen, skrev om händelsen:

Annons
Annons
Annons