Sharons smäll skakar om Israel

Israels premiärminister Ariel Sharon tog det radikala steget och lämnade sitt parti, likud. Sharons farligaste medtävlare inför valet i mars blir inte det som återstår av likud utan arbetarpartiets nyvalde ledare Amir Peretz.

Under strecket
Publicerad
Annons

Detta är ”The Big Bang” för politiken i Israel.
Nu har alla bitarna fallit på plats. Att det skulle bli nyval, någon gång i mars nästa år, var väntat. Men skulle Sharons regering störtas av ett misstroendevotum, eller bjöd honom stoltheten att själv tömma giftbägaren genom att gå till presidenten och lämna in sitt avsked?
I dag vet vi att Sharon inte bara har lämnat in sitt avsked till presidenten, utan även till sitt eget parti, likud. Gissningslekarna och vadslagningen har pågått in i det sista, garvade kommentatorer har suttit som småflickor som plockar prästkragens blad: Skall han? Skall han inte?
Det vill säga, skall Sharon göra allvar av sitt hot och lämna likud för att inför nästa val grunda ett eget parti? I elfte timmen insåg Sharon att han inte kunde fortsätta att leda ett parti i vilket allt för många ”rebeller” inte ens kunde stava till ordet partidisciplin, och blott allt för gärna skulle sticka kniven i ryggen på sin partiledare. Det kan ses som en bitter ironi att Ariel Sharon, som en
gång i tiden skapade likud genom att bunta ihop ett antal småpartier, nu kommer att bidra till likuds sönderfall.

Det är alldeles för tidigt att spå om hur många likudväljare, när de väl står i valbåset, kommer att ha hjärta att överge sitt gamla, slitna parti för Sharons nya fagra brud. Mycket kommer säkert att bero på vem som ersätter Sharon som likudledare och därmed premiärministerkandidat. Troligen blir det förre premiärministern Benjamin Netanyahu, trots att han i vida likudkretsar är illa omtyckt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons