Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Sharon Stone: ”Jag är en kämpe”

Hollywoodikonen Sharon Stone om nya tv-serien Mosaic och att kämpa sig tillbaka från hjärnblödningen som nästan tog hennes liv.

Text: Erik Augustin Palm - 7 mars 2018
Annons

En klar vinterdag i New York. Utanför fönstret skiner solen över Bryant Park. När Sharon Stone kommer in i rummet tar hon det genast i besittning, med sitt välkända leende och blicken som förhäxat tittare ända sedan hon slog igenom som sociopaten Catherine Tramell i erotiska thrillern Basic Instinct.

Den 59-åriga skådespelaren är klädd i beige haute couture-dräkt med stort silverbälte och har det kortklippta, blekta håret fluffigt bakåtslickat. Hon utstrålar både självförtroende och självkontroll. Det är svårt att föreställa sig att hon ägnat flera år åt att lära sig gå, tala och läsa igen.

Hösten 2001 drabbades Stone av en svår hjärnblödning. Hon föll ihop över soffan hemma, och landade på soffbordet. Läkarna gav henne bara fem procents chans att bli fullt återställd igen. Men nu sitter hon här – ännu en gång i händelsernas centrum – efter att återigen ha spelat författare i en thriller.
Hur har hon kunnat ta sig tillbaka?
– För att jag är en vilding, en kämpe, säger Stone och ler slugt.

Hennes bitska jargong har inte gått förlorad. Thrillern denna gång är tv-serien Mosaic, av regissören Stephen Soderbergh. Ett mordmysterium som just nu visas på HBO Nordic, och som i USA även har släppts som en app för Apple- och Android-mobiltelefoner. Det är en ny interaktiv form av ”förgrenat berättande”, där användaren låser upp nya kapitel av karaktärernas upplevelser. Detta är bara ett av många samtidsfenomen som Sharon Stone känner sig överrumplad av. Efter sin långa konvalescensperiod tycker hon sig ha halkat efter.

Annons
Annons
Cedric Buchet/So Photo Agency
Foto: Cedric Buchet/So Photo Agency

– Det är som att vi har gått från istiden och in i nästa tidsålder – den teknologiska åldern. Förr visste jag till och med vilket objektiv kameramannen använde på inspelningar. Men när jag kom tillbaka efter konvalescensen kände jag mig vilsen. Jag visste inget om tekniken längre. Ingen ropade ’bryt’, kameran fortsatte gå mellan scenerna – och jag stod bara kvar där. Även i vardagslivet kunde jag förvånas. Jag hade inte förstått att folk slutat slicka på frimärken. Jag slängde bort en hel karta klisterfrimärken eftersom jag inte förstod hur de skulle användas.

Foto: Cedric Buchet/So Photo Agency

Sharon Stone kommer från Pennsylvania, där hon under universitetstiden började delta i skönhetstävlingar. Det ledde till en New York-flytt och kontrakt med modellagenturen Ford. Efter en period i Europa på 80-talet, bestämde hon sig för att satsa fullt ut på skådespeleriet och flyttade tillbaka till USA. Det stora genombrottet kom med huvudrollen i Basic Instinct, 1992, som resulterade i hennes första Golden Globe-nominering.

Sharon Stone lever idag med sina tre adoptivsöner – 11, 12 och 17 år gamla – i ett hus i West Hollywood som en gång tillhörde 50-talsfilmstjärnan Montgomery Clift. Efter att Stones äktenskap med medieentreprenören Phil Bronstein tog slut 2004, har hon främst fokuserad på en karriärmässig comeback. Sedan 2014 är hon dock tillsammans med den 46-årige skådespelaren David DeLuise.

Annons
Annons

Under 2018 medverkar Sharon Stone i flera filmer, och hon samarbetar även med Martin Scorsese i ett ännu ej namngivet projekt. Det är fortfarande komplicerade karaktärer som lockar, något som stämmer överens med hennes syn på människan i allmänhet.

– Jag tror inte att människor är goda, och inte motsatsen till det heller. När jag säger det menar jag att man exempelvis kan älska någon, och ändå tänka ’Gud, jag skulle vilja hugga honom i ögat’. Och så nästa minut tänker man att det inte går att leva utan personen. Men bara för att man tänker något, betyder det inte att man automatiskt lever ut det.

Förändringen som Hollywood och samhället genomgått tack vare metoo-uppropet välkomnas av Sharon Stone. Nyligen gick ett videoklipp varmt på webben där Stone får frågan av om hon någonsin hamnat i en yrkessituation där hon känt sig obekväm. Hon svarar med ett långt, överdrivet skratt, och orden ”Jag har jobbat med detta i 40 år. Jag har sett allt”.

Jag frågar henne varför Hollywood så ofta blir drivande i den här sortens samhällsförändringar.
– Jag tror det beror på att vår bransch skildrar det mänskliga tillståndet. På grund av det känner vi oss närmare sanningen, och att vi har ett större ansvar att vara ärliga och autentiska.

Autentiskt är även greppet i Mosaic. Sharon Stone spelar författaren och illustratören Olivia Lake, som trots Hollywoodsuccéer i bagaget lever ett tillbakadraget liv i en skidort i Utah. På en societetsfest träffar hon bartendern Joel – spelad av Garrett Hedlund – och attraktionen är ett faktum.

Att berättelsen inte är en solskenshistoria vet tittaren redan från Mosaics första scen, där en polis klargör att ett mord har skett. Därefter spolas handlingen tillbaka fyra år.

Sharon Stone tycker om den experimentella berättarstilen.

– Den är ett resultat av att vi i dag förväntar oss att sugas in i berättelserna på andra sätt än förr. Jag vet att mina barns tänkande påverkas av hur deras dataspel fungerar. De kommunicerar med varandra på helt nya sätt. I viss mån påverkas vi alla av det här nya tempot och intensiteten.

Annons