Sharon gick till häftigt angrepp på motståndaren i försvarstal

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem Anklagelserna är lögner och uppblåst skvaller från arbetarpartiledaren Amram Mitzna ”och hans tidningar”. Det sade en pressad Sharon på torsdagskvällen, sedan mutaffärerna gjort det israeliska valet till en öppen affär.
Premiärminister Ariel Sharons försvarstal direktsändes i alla de stora israeliska tv-kanalerna. Han hade kallat till presskonferens för att försvara sig mot misstankar om mutor och bedrägeri, men talet blev så till den milda grad ett angrepp på huvudmotståndaren i valet den 28 januari, arbetarpartiledaren Mitzna, att sändningen avbröts - valkommissionen klassade det som valpropaganda.
Sharon hann förklara för det israeliska folket att såvitt han känner till hade återbetalningen av otillåtna kampanjpengar 1999 skett helt enligt reglerna. Den stora, vänsterinriktade tidningen Haaretz uppgifter har gjort gällande att Sharon ljugit för polisen när han skulle förklara hur han betalade - och att hans familj dessutom helt emot reglerna tagit emot lån från utlandet för att
finansiera alltihop.
Rasande dunkade han högerhanden i podiet och sade att ”Mitzna och hans tidningar” i desperation över att ligga så dåligt till inför valet ”hittat på lögner, blåst upp skvaller”.
Tidigare på dagen hade likudpartiet råkat ut för ännu ett bakslag. Israels högsta domstol stoppade likuds parlamentskandidater Shaul Mofaz, den nuvarande försvarsministern, och Moshe Feiglin, som är dömd för antipalestinska uttalanden. Den tidigare överbefälhavaren Mofaz lämnade inte militären i tid i somras för att uppfylla kravet på sex månaders ”avkylningsperiod” innan han blev politiker.
Samtidigt rev domstolen upp den centrala valkommitténs beslut att förbjuda Ahmed Tibi, Azmi Bishara och Baladpartiet att ställa upp i valet. De arabiska politikerna anklagas för att stödja den väpnade kampen mot Israel. Högerextremisten Baruch Marzel, som anklagas för rasism mot araber, tillåts också ställa upp i valet.
Korruptionsaffärerna i likud har skapat kaos i det tidigare så segersäkra högerblocket. Om de senaste
opinionstrenderna fortsätter har Mitzna snart lika stora möjligheter att få ihop en koalition som Sharon.

Henrik Samuelsson/TT

Annons
Annons
Annons