Sharon går mot nederlag Makedonien valde ny president Två nya fall av sars i Kina

Under strecket
AFP, TT
Publicerad
Annons

Israels premiärminister Ariel Sharon kan åka på en politisk stjärnsmäll i helgen. Flera opinionsmätningar förutspår att hans partivänner kommer att rösta ned den omtalade planen för en israelisk reträtt från Gazaremsan.
På söndag ska 193 190 Likud-medlemmar ta ställning till Sharons projekt att evakuera samtliga 21 bosättningar i den ockuperade Gazaremsan samt fyra på norra Västbanken. När USA:s president George Bush för två veckor sedan helhjärtat ställde sig bakom planen trodde Sharon att saken var ”biff”.
Men Sharons övermod kan straffa sig. Enligt en mätning som dagstidningen Yediot Ahronot publicerade igår kommer 47 procent av Likud-medlemmarna att rösta nej till planen. Bara 39 procent av de tillfrågade uppgav att de skulle rösta ja.
I ett försök att vända opinionsvinden försöker Sharon förvandla söndagens omröstning till ett förtroendevotum om sitt ledarskap. TT
Makedoniens premiärminister Branko Crvenkovski segrade i onsdagens presidentval i den forna jugoslaviska republiken. Crvenkovski fick
62,7 procent av rösterna medan ende kvarvarande motståndare Sasko Kedev, ledare för mitten-höger-partiet VMRO-DPMNE, tog resterande 37,3 procent. Valdeltagandet var enligt valkommissionen 53,4 procent, alltså väl över de 50 procent som krävdes för att valomgången skulle vara giltig.
Det stod därmed klart att Crvenkovskis får efterträda president Boris Trajkovski, som omkom i en flygolycka i februari.
Kinas hälsodepartement rapporterade på torsdagen två nya bekräftade fall av den svåra lungsjukdomen sars. Tillståndet för den ena patienten beskrevs som kritiskt.
Kina har nu tre bekräftade sars-fall i Peking och ett i provinsen Anhui i östra Kina. Det finns därutöver fem misstänkta fall, fyra i Peking och ett i Anhui.
De senaste bekräftade fallen är modern och en faster till den första sars-patienten i det senaste utbrottet av sjukdomen i Peking, en sjuksköterska. TT-AFP

TT-AFP

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons