Sharif vann domarstrid

En befarad våldsam demonstration i Pakistans huvudstad Islamabad undveks när president Asif Ali Zardari gick med på att återinsätta Högsta domstolens chefsdomare Iftikhar Chaudhry. Men det är en kortsiktig lösning och oppositionsledaren Nawaz Sharif har gått stärkt ur de senaste dagarnas politiska strid.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den fyra dagar långa protestmarschen mot president Zardari avbröts timmarna innan den skulle nå sin kulmen. Juristerna, anförda av Chaudhry, firade igår sin seger. Men Pakistans mest populäre politiker Sharif hade lika stor anledning att jubla. Sharif har utnyttjat den landsomfattande demonstrationen för sina egna syften och samarbetat med juristerna. Protesterna handlade därför inte bara om att flera av landets toppjurister skulle få tillbaka sina jobb utan också om den politiska makten i landet. Sharif väntas nu försöka bli premiärminister.

Sten Widmalm, professor i statskunskap med Pakistan som specialitet, är förvånad över den vändning konflikten tog. Han ser det som en tillfälligt bra lösning, men är djupt oroad över framtiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons